Danas je Svjetski dan zdravlja

Svjetski dan zdravlja obilježava se danas. Svake godine, sedmi dan četvrtog mjeseca obilježava se Svjetski dan svjesnosti i potrebe ukazivanja na značaj održavanja, prevencije, čuvanja, ali i održavanja zdravlja zdravim životnim navikama, javlja Anadolu Agency (AA).

Od osnivanja na Prvoj skupštini Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) 1948. godine i od stupanja na snagu 1950, obilježavanje je imalo za cilj stvaranje svijesti o određenoj zdravstvenoj temi kako bi se istaklo prioritetno područje od važnosti za Svjetsku zdravstvenu organizaciju, navode iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Svjetska zdravstvena organizacija Svjetski dan zdravlja 7. april 2022. godine posvetila je pitanju trenutnog stanja planete i utjecaju nepovoljnih faktora okoliša na zdravlje ljudi sa sloganom “Naša planeta, naše zdravlje”.

“Kontinuirano na globalnom i lokalnom nivou bilježimo porast oboljenja kao što su karcinomi, astma, srčana oboljenja. Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da više od 13 miliona smrtnih ishoda na godišnjem nivou u svijetu imaju uzroke koji se mogu povezati sa nebrigom o našem okolišu”, saopćeno je iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ).

Ove godine, iz INZ-a su pozvali roditelje da zajedno obilježe ovaj dan i na taj način doprinesu očuvanju i unapređenju zdravlja djece.

“Služba za školsku higijenu INZ-a već dugi niz godina provodi preventivne preglede vida, sluha i lokomotornog sistema za učenike određenih uzrasta – drugih, šestih i osmih razreda u osnovnim školama. Slučaj učenika kod kojeg smo otkrili značajno oštećenje vida, a koji spletom okolnosti nije bio tretiran našim pregledima, ponukao je da umjesto dana, cijelu ovu sedmicu posvetimo temi zdravlja, i to prvenstveno školskog uzrasta. Pozvali smo škole, ali i roditelje, da nam prijave i da dođemo u njihove sredine i obavimo preglede”, istakao je doc. dr. Nino Hasanica, načelnik Službe za školsku higijenu INZ-a.

U “Sedmici zdravlja” od 4. do 8. aprila timovi INZ-a su na desetinama lokacija u cijelom Zeničko-dobojskom kantonu, radi preventivnih pregleda koji podrazumijevaju pregled vida, sluha, mjerenja hemoglobina u krvi, provjere lokomotornog sistema (kičma, grudni koš, kretanje, stopala, antropometrijskih mjerenja), ali ovaj put i kraćih ljekarskih pregleda.

“Proširili smo sadržaje i obuhvat, a uključili smo i buduće ljekare, studente Opće medicine završnog 12. semestra posljednje godine Medicinskog fakulteta, kao svojevrsno zaokruživanje naših pregleda kratkim orijentacionim ljekarskim pregledima”, istakao je Hasanica, dodajući da su roditelji, a i uprave niza škola pokazale interes i želju da preventivnim pregledima unaprijede zdravlje svojih najmlađih.

Rezultati preventivnih pregleda govore dodatno o njihovom značaju. Tokom preventivnih pregleda vida, od školske 2013/14. do danas, pregledano 54.246 učenika, a problem s vidom je detektovan kod 4.918 učenika (9,1 posto).

U istom periodu skrining sluha je obavljen kod 31.594 učenika, a problem su imali njih 681 (2,2 posto). Od školske 2015/16. se provodi i skrining lokomotornog sistema (kičma, kičmeni stub, stopala). Pregledano je 36.864 učenika, a dijagnosticiran je potencijalni problem kod njih 5.352 (14,5 posto).

U INZ-u napominju da su “zdravi izbori i zaštita okoliša od nivoa pojedinca, preko zajednice, društva i globalno su prioritet za ljudsko blagostanje i ekološku stabilnost”.

(Anadolija)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: