Austrija na korak do potpunog lockdowna, razmišlja se o obaveznom vakcinisanju za sve

Austrija bi od ponedjeljka mogla ući u novi potpuni lockdown. To je jedan od zaključaka i mogućih scenarija usvojenih na sastanku vlade i kriznog štaba, koji je održan na Achenskom jezeru.

Kako piše Heute, očekuje se zatvaranje ugostiteljskih objekata i uslužnih djelatnosti, dok bi škole i vrtići trebali biti otvoreni samo za djecu radnika zaposlenih u djelatnostima od esencijalnog značaja za funkcioniranje društva.

Jedino što bi radilo su supermarketi i apoteke. Kretanje bi bilo zabranjeno, osim za odlazak u nabavku namirnica, u apoteku ili kod ljekara. Zasad je poznato da bi lockdown trebao trajati najmanje 10 dana, a po isteku tog roka odlučit će se hoće li biti produžen za još 10 dana.

Austrijski mediji navode da će lockdown za nevakcinisane ostati na snazi nezavisno o trajanju lockdowna za cijelu populaciju.

Konačna odluka trebala bi biti objavljena u podne, a ovo bi za ovu državu bio četvrti lockdown.

ORF javlja da je raspravljano i o mogućem uvođenju obaveznog vakcinisanja. Taj medij navodi da se razgovara o prijedlogu da se od januara sljedeće godine obavezno vaksinisanje propiše zakonom. Kršenje te obaveze kažnjavalo bi se visokim novčanim kaznama ili zatvorom, navodi ORF.

Ovim bi Austrija postala prva zemlja EU u kojoj bi se uvela opća obaveza vakcinisanja.

(Klix)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: