ŠK “Bosna” Kalesija uzeo učešće na KUP takmičenju TK

U organizaciji Šahovskog saveza Tuzlanskog kantona i Šahovskog kluba ”Inzo-Tušanj” krajem prošlog mjeseca u Tuzli je održano Kup takmičenje Tuzlanskog kantona u šahu, koje po propozicijama Šahovskog saveza Bosne i Hercegovine određuje plasman za dalje učešće u ovom takmičenju na nivou Bosne i Hercegovine.  Učešće u takmičenju mogli su prijaviti klubovi  registrirani u ŠS Tuzlanskog kantona, firme, ustanovei DPO sa sjedištem u Tuzlanskom kantonu, a klubovi mogu su mogli prijaviti više ekipa.

U ovom takmičenju na nivou Tuzlanskog kantona prijavilo se četrnaest ekipa članica Šahovskog saveza Tuzlanskog kantona, među kojima je bilo i dvije ekipe iz Šahovskog kluba Bosna Kalesija, predvođene šahovskim velemajstoom Suljom Tupkovićem.

 

ŠK Bosnu, predstavljale su dvije ekipe, od kojih jedna seniorska i jedna juniorska u takmičenju od ukupno četrnaest ekipa drugih šahovskih klubova sa područja Tuzlanskog kantona. Seniorska ekipa ŠK Bosna zauzela je deveto mjesto, a juniorska ekipa bila je dvanaesta u konačnom redosljedu uspiješnosti svih ekipa na takmičarskom turniru za dalji plasman klubova u istom takmičenju za nivo Bosne i Hercegovine.

Seniorska ekipa je imala četri pobjede iz kojih je ostvarila 15⅟2 poena i osvojila sedam bodova. Također, šahovski poletarci iz Kalesije su zabilježili svoje prve pobjede u karijeri, pa su tako ostvarili 10 poena i pet bodova iz dvije ekipne pobjede.

Ovim su kalesijski šahisti ostvarili značajan uspijeh u predstavljanju Općine na ovom takmičenju, na kojem su redovni učesnici, a od prošle godine učešće uzimaju i mlađi šahisti sa juniorskom ekipom.

Kalesijska sportska javnost nije iznenađena radom i učešćem u takmičenju Šahovskog kluba Bosne na bilo kojem takmičenju gdje se pojavljuju, jer ova drevna igra u Kalesiji, kroz organizovanu klupsku igru,  datira još od početka sedamdesetih godine prošlog vijeka i ima svoju svijetlu tradiciju. Šahovski klub u Kalesiji je osnovan 1973. godine i zvao se Šahovski klub ”Kalesija” koji je u prijeratnom periodu bio član i većeg nivoa takmičenje i iz kojeg je iznjedreno nekoliko majstora i velemajstora šahovske igre.

U novijoj eri egzistiranja kluba svoj talenat za šahovsku igru iskazali su mlađani Šemso Požegić, Ramiza Hujdur i drugi koji tek dolaze, Nermin Hujdur, Ahmet Hujdur, Emir Hujdur, Ibrahim Music i Rasim Muharemovic.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: