Ponedjeljak, 16 Septembra, 2024
spot_img
NaslovnicaSportNogometBiH tek na 47. mjestu na UEFA-inoj klupskoj listi, Srbija najgora u...

BiH tek na 47. mjestu na UEFA-inoj klupskoj listi, Srbija najgora u Evropi

Bosna i Hercegovina se nalazi na skromnom 47. mjestu po broju osvojenih poena klubova za listu Evropske nogometne federacije (UEFA) u aktuelnoj sezoni.Naime, bh. klubovi su u ovosezonskim kvalifikacijama za evropska takmičenja osvojili 4 boda i to Sarajevo 1,5 (pobjeda, remi i dva poraza), Zrinjski 1 (pobjeda i dva poraza), Borac 1 (pobjeda i četiri poraza) te Velež 0,5 (remi i poraz).

Ukupna četiri boda se dijeli na broj učesnika u evropskim takmičenjima (4) pa je BiH tako prosječno osvojila jedan bod.

Toliko imaju i Malta i Vels na 45., odnosno 46. poziciji na istoj listi.

Najgori u Evropi je trenutno srbijanski klupski nogomet. Ekipe iz Srbije osvojile su svega 1 bod (pobjeda Radničkog), a u Evropi imaju čak pet klubova pa se prostom matematike dolazi do prosječna 0,2 poena za državu.

Radnički ima pobjedu i poraz, dok su Partizan i Vojvodina izgubili po tri utakmice, koliko su i odigrali do sada u Evropi. Srbija još čeka na učešće Crvene zvezde i TSC-a.

Hrvatska je također na skromnom 29. mjestu s prosječnih 1,625 poena. Najviše im je donio Osijek (dvije pobjede i remi), dok su Rijeka i Hajduk donijeli po dva boda jer imaju po pobjedu i po dva remija. Još se naravno čeka na nastup Dinama.

Revanši su prilika da se situacija malo popravi, ali u isto vrijeme su i velika opasnost da koeficijent na UEFA-inoj listi krene ka totalnom kolapsu.

Radio Feral/Klix.ba

POVEZANI ČLANCI
spot_img

Popularno