Navijačima Finske zabranjen dolazak u Zenicu, utakmica će se igrati prema planu

Finski navijači neće prisustvovati kvalifikacionoj utakmici na Bilinom polju u Zenici protiv Bosne i Hercegovine nakon odluke lokalnih vlasti da im ne dopusti ulazak u zemlju zbog pogoršane epidemiološke situacije.

Kako se navodi u saopćenju njihovog nogometnog saveza, slaba vakcinisanost lokalnog stanovništva i ubrzano širenje koronavirusa u našoj zemlji, razlog su što Finici neće doputovati u BiH.

“Prema trenutnim informacijama, finskim navijačima neće biti dopušteno da prisustvuju utakmici. Zabrana je to izdata od strane lokalne vlasti u Zenici. Razlog je prema tvrdnjama iz Bosne i Hercegovine slaba vakcinisanost lokalnog stanovništva i ubrzano širenje koronavirusa u zemlji. Zabrana prisustva gostujućim navijačima nije vezana za političku situaciju u zemlji. Oko 60 ljudi iz Finske je planiralo putovati u Zenicu. Ovim putem ih obavještavamo da ne možemo osigurati njihov ulazak na utakmicu. U kontaktu smo sa UEFA-om kako bismo riješili situaciju sa našim navijačima”, navodi se u saopštenju Nogometnog saveza Finske.

Posljednjih dana su se širile vijesti o politički napetoj i eskalirajućoj situaciji u Bosni i Hercegovini, zbog čega je navodno postojala mogućnost da se meč odigra na neutralnom terenu, ali od toga, jasno, neće biti ništa.

Nogometni savez Finske već je razgovarao sa našim savezom kao i UEFA-om, koja pomno prati zbivanja u BiH.

“Bili smo u kontaktu s Takmičarskom i Sigurnosnom komisijom UEFA-e prošlog utorka. Za sada nema prepreka za odigravanje utakmice. Pripreme za utakmicu napreduju prema planu”, kazao je Ari Lahti, predsjednik Finskog nogometnog saveza.

Utakmica između BiH i Finske na programu je 13. novembra na Bilinom polju od 15 sati. Zmajevi će susret protiv Ukrajine tri dana nakon toga, također na Bilinom Polju, igrati u standardnom terminu od 20:45 sati.

(Klix)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: