Da li će Sloga iz Tojšića zbog pandemije ispasti iz Druge lige FBiH?

Nogometni savez FBiH je donio odluku  o okončanju liga koja se igraju pod vodstvom ovog Saveza.

Nakon održane video sjednice Izvršnog odbora NS FBiH izdato je saopćenje za javnost u kojem se navodi: 

„Uvažavajući mišljenja klubova Prve lige Federacije BiH, Izvršni odbor NS Federacije BiH je donio odluku o završetku Prve lige Federacije BiH ali i svih takmičenja u organizaciji Nogometnog saveza Federacije BiH prema zatečenom stanju. Također, Izvršni odbor NS FBiH će odluku o popunjavanju i napuštanju svih liga donijeti na narednom sastanku do kada će biti poznate odluke Nogometnog/fudbalskog saveza BiH o pitanju prohodnosti u Premijer ligu BiH, a shodno tome i ostalih takmičenja“.

Mnogim klubovima, koji se takmičenje u Prvoj i četiri Druge lige FBiH, nije jasno na koji način će se ovakva odluka odraziti na njihov status, posebno na one koji se nalaze u zoni ispadanja.

Među njima je i FK Sloga iz Tojšića, dugogodišnji član Druge lige FBiH „Sjever“, koji je jesenji dio sezone završio na pretposljednjem mjestu na tabeli.

U tojšićkom drugoligašu strahuju od najcrnjeg scenarija prema kojem bi ovaj klub ispao iz Druge lige FBiH, iako su nakon završetka jesenjeg dijela sezone učinili sve kako bi obezbijedili opstanak u ligi.

„ Odmah po završetku jesenjeg dijela prvenstva poduzeli smo odgovarajuće korake kako bi spremni dočekali nastavak takmičenja. Doveli smo nekoliko kvalitetnih pojačanja, obavili pripreme, izvršili reorganizaciju uprave i obezbijedili sve uslove s ciljem opstanka u ligi. Uvjeren sam da imamo ekipu koja može nadoknaditi bodovni zaostatak i ostati u ligi. Ne želim ni pomisliti na opciju da bi za „zelenim stolom“ moglo biti odlučeno o našoj sudbini i eventualnom ispadanju u niži rang takmičenja. Nadam se da to toga neće doći“, kaže Safet Šahmanović, predsjednik FK Sloga Tojšići, koji najavljuje žalbu ukoliko Sloga ispadne iz lige.

Među onima koji vjeruje u drugačiji rasplet situacije je i Muhamed Avdić, predsjednik Sportskog i Nogometnog saveza općine Kalesija, koji se nada da će Sloga ipak ostati u ligi.

„Sve zavisi od raspleta u Premijer ligi BiH. Ako se nastavi takmičenje u Premijer ligi ili se donese odluka da se prvenstvo okonča na osnovu trenutnog stanja na tabeli i dođe do ispadanja nekog kluba iz Federacije to se će reflektovati i na niže lige. Ovdje treba imati u vidu činjenicu da je u Premijer ligi BiH odigrano dvije trećine prvenstvenih utakmica, što govori da bi se moglo verifikovati postojeće stanje. U Prvoj ligi FBiH je odigrano više od 50 % utakmica i tu je situacija jasnija. Međutim, u Drugoj ligi FBiH je odigrano samo 50% utakmica, na osnovu čega se ne bi trebala donijeti odluka o prihvatanju trenutnog stanja na tabeli. Po meni je najlogičnije da svi klubovi koji se trenutno nalaze u ligi igraju ovaj rang takmičenja i naredne sezone“, rekao je Avdić i naglasio da će Nogometni savez općine Kalesija sa ovakvim stavom nastupiti kod NS TK i NS FBiH.

Inače, FK Sloga iz Tojšića je najstariji klub na području općine Kalesija, koji je u proteklih 65 godina postojanja proizveo veliki broj izuzetno kvalitetnih igrača. Također, iz ove sredine dolazi i aktuelni bh-a reprezentativac Eldar Ćivić, koji trenutno nastupa za mađarski Ferencvaroš.

(Price sa granice/Radio Feral)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: