Snijeg stvorio probleme vozačima širom BiH

Zbog snijega koji jutros pada u zapadnom i jugozapadnom dijelu naše zemlje , otežano je saobraćanje za sve kategorije vozila.

Iz BIHAMK-a posebno izdvajaju dionice: Lanište (Ključ-Bosanski Petrovac), Oštrelj (Bosanski Petrovac-Drvar), Makljen (Gornji Vakuf/Uskoplje-Prozor), Karaula (Olovo-Kladanj) kao i na dionici Kupres-Šuica i Glamoč-Mlinište i Gorjevac-Ripač gdje snijega na kolovozu ima od 2 do 5 cm.

Zbog niskih temperatura vozači se upozoravaju na moguću poledicu na kolovozu, posebno na dionicama u višim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima.

Dodatne poteškoće vozačima pričinjava jak vjetar.  Savjet za maksimalno opreznu vožnju, uz obavezno posjedovanje zimske opreme.

Radovi na području Hrvatske i dalje su aktuelni na graničnim prelazima Bosanski Brod-Slavonski Brod i Orašje-Županja, tako da se na ovim prelazima tokom dana saobraća usporeno. Zadržavanja na ostalim graničnim prelazima nisu duža od 20 minuta.

Do kraćih zastoja dolazi na dionicama gdje se izvode sanacioni radovi i gdje je obavezno poštivanje postavljene signalizacije. Iz BIHAMK-a izdvajaju putne pravce Žepče-Nemila, Čapljina-Studenci, Tuzla-Priboj i Turbe-Banja Luka.

Jutros je u Kalesiji i okolnim mjestima oblačno vrijeme, sa slabim snijegom. Temperatura zraka u Kalesiji u 8 sati iznosila je minus 1 stepen celzija, relativna vlažnost vazduha 86 %, a atmosferski pritisak 1005 hektopaskala. Prema prognozama do kraja dana će se zadržati oblačno vrijeme, sa slabim snijegom. Maksimalna dnevna temperatura do 3 stepena celzija.

Prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH u Novu godinu ćemo ući sa niskim temperaturama i mrazom u jutarnjim satima

U petak se očekuje  malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme. U jutarnjim satima sa mrazom i maglom po kotlinama centralne i istočne Bosne. Jutarnja temperatura od -10 do -4, na jugu od -3 do 3, a najviša dnevna od -4 do 1, na jugu od 1 do 6 stupnjeva. Na planinama, jutarnja i dnevna temperatura koji stupanj i niža.

U subotu pretežno sunčano vrijeme uz mjestimično malu do umjerenu oblačnost. U jutarnjim satima sa mrazom i maglom po kotlinama centralne i istočne Bosne. Jutarnja temperatura od -11 do -4, na jugu od -3 do 2, a najviša dnevna od -2 do 3, na jugu od 5 do 10 stupnjeva. Na planinama, jutarnja i dnevna temperatura koji stupanj i niža.

U nedjelju pretežno sunčano vrijeme uz mjestimično malu do umjerenu oblačnost. U jutarnjim satima sa mrazom i maglom po kotlinama centralne i istočne Bosne. Jutarnja temperatura od -11 do -4, na jugu od -3 do 2, a najviša dnevna od 0 do 6, na jugu od 5 do 10 stupnjeva. Na planinama, jutarnja i dnevna temperatura koji stupanj i niža.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: