Servisne informacije za utorak 31.03.2020. godine

U Kalesiji i okolnim mjestima jutros je oblačno sa slabim snijegom. Temperatura u 8 sati iznosila je 0 stepeni. Danas se u našoj zemlji očekuje pretežno oblačno vrijeme. U Bosni sa susnježicom ili snijegom, a u Hercegovini sa kišom. Padavine slabog intenziteta. U večernjim satima smanjenje oblačnosti u sjevernim i sjeverozapadnim područjima. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 1 i 7, na jugu zemlje od 9 do 13 stepeni.

Pogoršanje praćeno padavinama uzrokovaće izraženije tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata. Pojačan osjet hladnoće, usljed nižih temperatura i većeg sadržaja vlage u zraku, lose će djelovati na osobe sa kardiovaskularnim problemima, astmatičare i reumatičare. Neophodno je povesti računa o primjerenom odijevanju i umanjiti aktivnosti, naročito tokom jutra i večeri. Na jugu malo ugodnije, uz nešto više temperature.

U protekla 24 sata, na području Tuzlanskog kantona javni red i mir narušen je osam puta, evidentirano je izvršenje četiri krivična djela, dogodilo se pet saobraćajnih nesreća.

Tokom protekla 24 sata policijski službenici Uprave policije TK izdali su četiri prekršajna naloga zbog kršenja naredbi donesenih s ciljem sprješavanja širenja korona virusa. Nalozi su izdati osobama koje su tokom zarbane kretanja u periodu od 20:00 do 05:00 sati zatečeni van svojih domova bez potvrde poslodavca da u tom periodu trebaju biti na ulici ili na putu ka radnom mjestu.

Vatrogasci su imali dvije intervencije na gašenju požara niskog rastinja i suhe trave u Dubnici i Kalesiji, a ujedno je vršena i dezinfekcija lokalnih puteva.

Ljekari i medicinski tehničari u Hitnoj službi Doma zdravlja Kalesija obavili su 21 pregled.

Smeće se danas odvozi iz naselja: Barčići, Bukvari, Zulfići, Dedajići, Lipovice, Meškovići, Ibralići, Šehići, Seljublje, Horozovina, Paraći, Jajići, Zukići, Hrvačići i Brda. 

Stanje na cestama

Niske temperature i pretežno mokar kolovoz ovoga jutra doprinose formiranju poledice, pa vozače pozivamo na pojačan oprez.

Posebno izdvajamo dionice u planinskim predjelima, kao i mostove, vijadukte i prilaze tunelima.

Skrećemo pažnju na učestale odrone zemlje ili kamenja i podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno do 15.04.

Pojačan je promet teretnih vozila u oba smjera na graničnom prelazu Bosanska Gradiška, kao i na ulazu u BiH na graničnom prelazu Karakaj.

Na ostalim graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Ulazak u BiH nije dozvoljen stranim državljanima, a izuzetak su određene kategorije ljudi (zdravstveni radnici, lica kojima je potrebno liječenje, prekograničnih radnika, službi i timova civilne zaštite, pripadnika snaga NATO-a i drugih zemalja partnerstva za mir, kao i NATO štaba u BiH, osoba s boravkom u BiH, osoba koje su u tranzitu kroz BiH bez zadržavanja i osoba koje imaju izdatu dozvolu od Vijeća ministara).

Srbija je zatvorila granične prelaze prema BiH za sve prelaske, izuzev za robni promet koji se odvija preko prelaza: Karakaj, Vardište i Rača.

Ulazak u Hrvatsku i Crnu Goru dozvoljen je samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila.

Na snazi je zabrana kretanja osobama mlađim od 18 i starijim od 65 godina na području Federacije BiH. Na području RS-a zabranjeno je kretanje starijim od 65 godina. U vremenu od 20h do 05h na snazi potpuna zabrana kretanja na području BiH.

Apelujemo na vozače da unutar BiH putuju samo u nužnim situacijama i da se pridržavaju mjera zaštite od koronavirusa.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: