Servisne informacije za utorak 30.01.2018.

Jutros je u Kalesiji i okolnim mjestima sunčano uz malu oblačnost. Temperatura u 8 sati iznosila je – 2 stepena celzijusa, relativna vlažnost zraka 100 procenata, atmosferski pritisak 995 hektopaskala. Danas će preovladavati sunčano vrijeme sa malom do umjerenom naoblakom. Više oblačnosti na jugu i zapadu Hercegovine. Magle će biti prije podne po kotlinama u centralnim i istočnim područjima Bosne. Vjetar slab, sredinom dana i umjerene jačine, istočnog i jugoistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 8 i 14°C.

Biometeorološke prilike su povoljne. Uz duže sunčane intervale i porast temperatura tokom dana, većina populacije će biti boljeg raspoloženja. Neophodno je posvetiti pažnju primjerenom odijevanju u jutarnjim i večernjim satima. Tegobe kod osjetljivih osoba će se umanjiti.

Prema informacijama iz PS Kalesija, u protekla 24 sata počinjeno je jedno krivično djelo prevare u Donjim Vukovijama.

Ljekari i medicinski tehničari u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Kalesija obavili su 49 pregleda.

Smeće se danas (30.01.2018.) odvozi iz naselja: Olanovica, Carska Bašta, Katanovići, Paljevine i ul. Senada Požegića – AERODROM, Magistrala Tojšići, Hidani, Babajići, Dedajići, Zulfići, Mujdani, Ibralići, Donji Rainci od stadiona u Pedićima i Zates.

Kvalitet zraka

Kvalitet zraka za dan 29.01.2018 godine odgovarao je kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje i Živinice, dok je na lokalitetima Lukavac i Mobilna: Sapna, odgovarao kvalitetu čistog zraka.

Požar

U protekla 24 sata, vatrogasne jedinice na području TK, imale su, osim nekoliko tehničkih i dva kontejnera (PVB Tuzla) i četiri intervencije na gašenju požara i to:

– PVB Tuzla je imala  intervenciju na gašenju požara na divljoj deponiji smeća na lokalitetu Ravna Trešnja, Grad Tuzla,

– PVJ Gračanica je imala intervenciju na gašenju požara na pomoćnim objektima u naselju Doborovci, općina Gračanica. Tom prilikom izgorjelo je staro vozilo marke „Ford“ i drvo za ogrjev,

– DVD Gradačac je imala intervenciju na gašenju požara na bagremovoj šumi površine oko 2 dunuma u naselju Rajska, općina Gradačac.

– PVJ Srebrenik je imala intervenciju na gašenju požara na niskom rastinju u mjestu Babunovići, zaseok Sarajlići, općina Srebrenik, gdje je izgorjelo je oko 8 dunuma niskog rastinja i trave.

Požari su lokalizovani i ugašeni.

Stanje na cestama

Na smanjenu vidljivost zbog magle ovoga jutra upozoravamo na dionicama autoputa A-1 Sarajevo sjever-Zenica jug i Zvirovići Bijača, kao i na magistralnim putevima: M-17 Konjic-Mostar-Doljani, M-4 Doboj-Tuzla, M-5 Kobiljača-Kaonik-Vitez, M-6 Stolac-Čapljina-Ljubuški i M-6.1 Mostar-Posušje. Učestali su odroni zemlje ili kamenja u usjecima i preko planinskih prevoja. Zbog niskih temperatura moguća je poledica u višim predjelima, kao i na mostovima, vijaduktima i prilazima tunelima. Savjetujemo opreznu vožnju i napominjemo vozače da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Zbog aktivnog klizišta na autoputu A-1 Sarajevo zapad-Tarčin (lokalitet Ban Brdo) vozila saobraćaju preticajnom trakom, u dužini od 1 km. Molimo vozače da na ovoj dionici autoputa voze opreznije i smanjenom brzinom.

Aktivna su klizišta i na magistralnom putu M-16 Banja Luka-Crna Rijeka (na lokalitetu Gornji Šeher), kao i na regionalnim putevima R-441 Banja Luka-Turbe (Ljubačevo) i R-454a Bratunac-Drinjača. Na ovim dionicama izmjenjen je režim saobraćaja.

U toku su radovi na sanaciji škarpe kod tunela Korija na magistralnom putu M-5 Sarajevo-Lapišnica, zbog čega se saobraća jednom saobraćajnom trakom uz povremene 15-minutne obustave.

Na magistralnom putu M-14.2 Resanovci-Drvar zbog urušavanja potpornog zida saobraća se jednom trakom.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: