Servisne informacije za utorak 26.12.2017

Jutros je u Kalesiji vedro i sunčano vrijeme sa mrazom. Temperatura u 8 sati iznosila je – 1 stepen celzijusa, relativna vlažnost zraka 100 procenata, amtosferski pritisak 999 hektopaskala. Danas prije podne postupno naoblačenje u Hercegovini i jugozapadu Bosne gdje će u drugoj polovini dana lokalno padati slaba kratkotrajna kiša. U većem dijelu Bosne malo do umjereno oblačno i sunčano. Po kotlinama u centralnim i istočnim područjima sa maglom i niskim oblacima. U drugoj polovini dana povećanje oblačnosti sa juga. Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 7 i 14 stepeni.

Biometeorološke prilike će se u drugoj polovini dana pogoršavati, osobito na jugu i jugozapadu Bosne, stoga bi hronični bolesnici, posebno reumatičari mogli imati izraženije bolove, a kao reakcija na promjenu vremena kod osjetljivih osoba moguće su glavobolja, nervoza i dekoncentracija. Ipak, porast temperature zraka malo će ublažiti ovaj negativni efekat poremećaja.

Prema informacijama iz PS Kalesija, u protekla 24 sata dogodila se jedna saobraćajna nesreća u Miljanovcima u kojoj nije bilo povrijeđenih lica.

Smeće se danas (26.12.2017.) odvozi iz naselja Gojčin, Jelovo Brdo, Jajići, Brda, Hrvačići, – AERODROM, Seljublje, Horozovina, Paraći, Dedajići, Zulfići, Lipovice, Meškovići, Ibralići, Bukvari i Barčići.

Kvalitet zraka

Prema izvještaju Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK kvalitet zraka za dan 25.12.2017 godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Bukinje, Lukavac i Mobilna: Kalesija, dok je na lokalitetima Skver, BKC i Živinice odgovarao kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka.

Požar

Prema izvještajima operativnih centara civilne zaštite na području Tuzlanskog kanotna, u protekla 24 sata vatrogasne jedinice su pored nekoliko tehničkih imale i jednu intervenciju na gašenju požara i to na području grada Tuzle gdje je u naselju Gornja Obodnica došlo do požara na vikend objektu. Požar je lokaliziran i ugašen.

Stanje na cestama

Vidljivost je ovoga jutra zbog magle smanjena u kotlinama i uz riječne tokove, pa vozače pozivamo na pojačan oprez. Posebno izdvajamo dionicu autoputa A-1 Sarajevo zapad-Zenica, magistralne puteve: M-17 Zenica-Doboj, M-4 Doboj-Tuzla, M-14 Bihać-Bosanska Krupa, M-5 Kaonik-Kiseljak, M-16.2 Bugojno-Gornji Vakuf/Uskoplje i M-17 Konjic-Mostar, kao i puteve na području Sarajeva, Viteza, Orašja i Bosanskog Broda. U planinskim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima, zbog niske temperature upozoravamo na moguću poledicu. Kolovoz je mjestimično vlažan, a frekvencija vozila pojačana u gradskim centrima.

Zbog većih odrona, jednom trakom naizmjenično saobraća se na dionicama magistralnih puteva M-16.2 Jablanica-Prozor, M-14.2 Resanovci-Drvar i M-16 Banja Luka-Crna Rijeka, kao i na regionalnim putevima R-441 Banja Luka-Turbe i R-454a Bratunac-Drinjača.

Sitniji odroni zemlje ili kamenja na kolovoz učestali su i na ostalim putevima u našoj zemlji, a posebno u usjecima, kao i preko planinskih prevoja.

Apelujemo na vozače da voze oprezno i da na put ne kreću bez zimske opreme, čije je posjedovanje i zakonski obavezno.

Na graničnim prijelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: