Servisne informacije za utorak 26.06.2018.

U Kalesiji i okolnim mjestima jutros je umjereno oblačno. Temperatura u 8 sati iznosila je 14 stepeni celzijusa, relativna vlažnost zraka 96 procenata, atmosferski pritisak 990 hektopaskala. Danas u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. U većem dijelu zemlje je moguća slaba kiša ili lokalni pljusak. Više padavina prije podne u centralnim i istočnim područjima Bosne. Vjetar slab do umjerene jačine sjeveroistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 16 i 22°C, na jugu zemlje do 25°C.

Tmurno vrijeme, mada bez izrazitih temperaturnih oscilacija, uslovljava relativno nepovoljnu biometeorološku prognozu. Reumatičari bi mogli imati jače bolove, a moguće su i tegobe poput glavobolje, promjene raspoloženja, nesanice. Sa približavanjem noći opšta slika će se postepeno popraviti.

Ljekari i medicinski tehničari u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Kalesija obavili su 78 pregleda.

Kvalitet zraka

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice Tuzlanskog kantona, kvalitet zraka za dan 25.06.2018. godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Lukavac i Mobilna: Doboj Istok dok se na lokalitetima Bukinje i Živinice ne može ocijeniti.

Požari

Prema izvještajima operativnih centara civilne zaštite sa područja Tuzlanskog kanotna vatrogasne jedinice u protekla 24 sata pored nekoliko tehničkih imale su i dvije intervencija na gašenju požara i to:

Grad Tuzla, PVJ Tuzla imala je jednu intervenciju na gašenju požara, deponija smeća u naselju Trnovac.

Općina Srebrenik, VJ Srebrenik imala je jednu intervenciju na gašenju požara u ugostiteljskom objektu Trokadero u Srebreniku. Požari su lokalizovani i ugašeni.

Stanje na cestama

Zbog saobraćajne nezgode koja se dogodila u mjestu Dobošnica na magistralnom putu M-4 Tuzla-Gračanica, saobraćaj je obustavljen i preusmjerava se na alternativne pravce.

Pojačan intenzitet saobraćaja bilježi se u gradskim centrima. Na dionicama koje prolaze kroz usjeke, kao i preko planinskih prevoja, upozoravamo na moguće sitnije odrone zemlje ili kamenja.

Radovi na deminiranju terena izvode se na magistralnom putu M-14.1 Bosanski Brod-Bosanski Šamac (u naselju Liješće) zbog čega od 07 do 14:30 sati dolazi do povremenih polusatnih obustava.

Na dionici A-1 Lepenica-Tarčin, zbog radova na potpornom zidu saobraća se preticajnom trakom, uz ograničenje brzine od 60 km/h. Zbog sanacije klizišta na dionici A-1 Lepenica-Sarajevo sjever, saobraćaj je kod tunela Igman preusmjeren u preticajnu traku, dok je na lokalitetu Treševine usporeno saobraćanje.

Zbog izvođenja neophodnih radova na dionici magistralnog puta M-16.1 Klašnice-Prnjavor (u mjestu Hrvaćani), na ukrštanju magistralnog puta sa autoputem u zoni vijadukta Crkvište, obustavljen je saobraćaj i preusmjeren na privremenu zaobilaznicu u neposrednoj blizini.

Na graničnim prelazima zadržavanja za sada nisu duža od 30 minuta.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: