Servisne informacije za utorak 26.03.2019.

Jutros je u Kalesiji pretežno oblačno vrijeme. Temperatura u 8 sati iznosila je 4 stepena celzijusa. Danas u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. Padavine u zapadnim, centralnim i istočnim područjima Bosne i u Hercegovini. U nizinama kiša, u centralnim i zapadnim područjima lokalno i susnježica, a u višim područjima snijeg. Prestanak padavina u poslijepodnevnim satima. Vjetar većinom slab do umjerene jačine sjevernog smjera. U Hercegovini i jugozapadu Bosne umjereno jaka bura. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 3 i 9°C, na jugu zemlje do 14°C.


Pogoršanje praćeno padavinama uzrokovaće jačanje tegoba kod hroničnih bolesnika i meteoropata. Pojačan osjet hladnoće, usljed nižih temperatura i većeg sadržaja vlage u zraku, mogao bi loše djelovati na osobe sa kardiovaskularnim problemima, astmatičare i reumatičare. Neophodno je povesti računa o primjerenom odijevanju i umanjiti aktivnosti.


U protekla 24 sata, na području TK javni red i mir narušen je jednom, evidentirano je izvršenje 13 krivičnih djela. Dogodilo se i 16 saobraćajnih nesreća, u kojima su dvije osobe lakše povrijeđene, a za šest osoba ljekari se nisu izjasnili o stepenu povreda.

Ljekari i medicinski tehničari u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Kalesija obavili su 58 pregleda.


U porodilištu UKC-a Tuzla, u protekla 24 sata rođeno je 7 beba, 5 dječaka i 2 djevojčice.

Smeće se danas odvozi iz naselja: Kikači Centar, Kikači Gornji, Ćivića Brdo, Kundakovići, Prnjavor, Kurtići, Dubnica Donja, Vukovije Donje, Jukanovići desna strana do piste, Memići – od riječice Tavne, Osnovna škola u Memićima do benziske pumpe Halilović, Šahbazi i Muratovići.

Kvalitet zraka

Kvalitet zraka za dan 25.03.2019. godine nije se mogao ocijeniti na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac, dok je za isti dan odgovarao kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Živinice, Mobilna: Kalesija.

Požari

Općina Banovići. VJ općine Banovići imala je intervenciju na gašenju (nisko rastinje, cca 100 dunuma) u ul. Novi Grad.

Općina Gračanica. VJ općine Gračanica ugasila je požar (nisko rastinje) u naselju Pribava.

Općina Teočak. Stanovnici naselja Huseinovići ugasili su manji požar (nisko rastinje, cca 8 dunuma)

Općina Gradačac. VJ općine Gradačac ugasila je požar (voćnjak, cca 7000), u naselju Vida – Njiverice.

Grad Tuzla. VJ grada Tuzle imala je četiri intervencije na gašenju požara (nisko rastinje) u naseljima Dobrnja, Slavinovići, Požarnica i u ul. Alekse Šantića.

Općina Srebrenik. U toku protekla  24 sata  Profesionalna  vatrogasna  jedinica Srebrenik je  imala tri intervencija.

1.Požar nisko rastinje  u nselju Bjelave – Srebrenik.

2.Požar na divljoj deponi kod Binga-Lažna dojava.
3.Požar nisko rastinje pored Magistralnog puta u naselju Bjelave-Srebrenik

Općina Živinice. VJ općine Živinice ugasila je požar nisko rastinje i dio šume (cca 10 dunuma)

Općina Lukavac. VJ općine Lukavac ugasila je 8 požara i to: (nisko rastinje) Devetak, Bistarac, Zagorje i šumski požari na lokalitetima: Mičijevići, Zagorje, Bistarac 2x, Turija.

Općina Kalesija. VJ općine Kalesija ugasila je dva požara: nisko rastinje u Miljanovcima i pomoćni objekat u Tojšićima.

Stanje na cestama

U većem dijelu zemlje ovoga jutra saobraća se po mokrom ili vlažnom kolovozu. Na moguće sitnije odrone zemlje ili kamenja upozoravamo u usjecima, kao i preko planinskih prevoja. Vozačima savjetujemo opreznu vožnju i podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Za danas je najavljen početak radova na izgradnji kružnog toka na magistralnoj cesti M-18 Semizovac-Vogošća, na ulazu u Vogošću. Na ovoj dionici uspostaviti će se privremeni režim saobraćaja, koji će biti regulisan postavljenom saobraćajnom signalizacijom.

Radovi se izvode i u tunelu Vranduk na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila, gdje se saobraća jednom trakom naizmjenično. Povremeno je pojačana frekvencija vozila na ovoj dionici, zbog čega može doći do dužih zadržavanja.

Jednom trakom saobraća se i na magistralnim putevima M-14.2 Bosanski Šamac-Domaljevac i M-16 Banja Luka–Crna Rijeka u mjestu Dabrac, zbog izvođenja sanacionih radova.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Zbog radova u Hrvatskoj, do 17.04. zatvoren je granični prelaz Ivanica-Gornji Brgat (za vrijeme ove obustave, omogućen je prelaz pješaka i biciklista).

Iz sigurnosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja. Zbog radova u Hrvatskoj obustavljen je saobraćaj za sve kategorije vozila na graničnom prelazu Bosanski Novi-Dvor.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: