Servisne informacije za utorak 25.09.2018.

Jutros je u Kalesiji prohladno i maglovito vrijeme. Temperatura u 8 sati iznosila je 3 stepena celzijusa. Danas u Hercegovini sunčano. U Bosni sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. U jutarnjim satima po kotlinama u Bosni će biti magle i niske naoblake. Danas vjetrovito. Vjetar većinom umjerene jačine sjevernog smjera. Jak vjetar se prognozira za Hercegovinu, zapad i jugozapad Bosne. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 10 i 16°C, na jugu zemlje od 16 do 21°C.

Biometeorološke prilike su relativno povoljne. Mada će stabilnije vrijeme, naglo zahlađenje, uz preovladavajuće sjeverno strujanje, kod osjetljivih osoba uzrokovati jačanje tegoba. Preporučljivo je posvetiti pažnju odijevanju, naročito tokom jutra i večeri. U Hercegovini sunčanije, ali uz jaču buru, što će također remetiti ugođaj i uzrokovati probleme hroničnim bolesnicima.

Iz MUP-a TK smo saznali da javni red i mir nije narušavan, evidentirano je izvršenje  4 krivična djela, a  dogodile se 22 saobraćajne nesreće, u kojima su dvije osobe teško povrijeđene, a devet lakše.

Ljekari i medicinski tehničari u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Kalesija obavili su 47 pregleda.

Smeće se danas odvozi iz naselja: Jajići, Zukići, Hrvačići, Brda, Seljublje, Horozovina, Paraći, Barčići, Bukvari, Zulfići i Dedajići, Lipovice, Meškovići, Ibralići i Šehići.

Kvalitet zraka

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, kvalitet zraka za dan 24.09.2018. godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje i Lukavac dok se na lokalitetima Živinice i Mobilna Kalesija nije mogao ocijeniti.

NUS

U protekla 24 sata KOC Tuzla je zaprimio prijavu NUS-a od OSCZ Kalesija  i proslijedio je za FUCZ.

Stanje na cestama   

Magla u jutarnjim satima smanjuje vidljivost u višim predjelima, kotlinama i uz riječne tokove. Izdvajamo puteve u dolinama rijeka: Bosne, Spreče, Lašve i Save. Sitniji odroni zemlje ili kamenja, mogući su na dionicama koje prolaze kroz usjeke, kao i preko planinskih prevoja. U južnim krajevima upozoravamo na jake udare vjetra. Na svim putnim pravcima savjetujemo opreznu vožnju, prilagođenu uslovima na putu.

Zbog radova na rekonstrukciji mosta preko rijeke Vrbas, na magistralnom putu M-16.4 Novi Travnik-Bugojno, saobraćaj teretnih vozila preusmjeren je na pravac Bugojno-Donji Vakuf-Travnik, dok putnička vozila saobraćaju obilaznicom u neposrednoj blizini.

U toku su radovi na sanaciji mosta na magistralnom putu M-5 na ulazu u Ključ, zbog čega vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.

Sanacioni radovi izvode se i na autoputu A-1 na dionicama Sarajevo zapad-Lepenica i Visoko-Kakanj, kao i na magistralnim putevima M-18 Semizovac- Olovo-Kladanj i M-16 Banja Luka-Crna Rijeka-Jajce.

Radovi na rekonstrukciji mosta preko rijeke Usore izvode se na regionalnom putu R-474 Jelah-Piljužići, zbog čega je na ovoj dionici na snazi obustava saobraćaja. Alternativni pravac je Jelah Polje-Sivša-Tešanjka-Jelah, dok vozila do 7,5 t. mogu koristiti i pravac Jelah Polje-Kalošević-Jelah.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Podsjećamo da je zbog radova u Hrvatskoj, obustavljen saobraćaj na GP Bosanski Novi-Dvor.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: