Servisne informacije za utorak 24.07.2018.

U Kalesiji i okolnim mjestima jutros je oblačno vrijeme. Temperatura u 8 sati iznosila je 18 stepeni celzijusa, relativna vlažnost zraka 94 procenta, atmosferski pritisak 993 hektopaskala. Danas se u Bosni očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme sa kišom ili lokalnim pljuskovima u centralnim, istočnim, sjeveroistočnim i ponegdje sjeverozapadnim područjima. U Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar u Bosni slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni, a u Hercegovini umjerena do pojačana bura. Dnevne temperature od 23 do 29, na jugu od 28 do 32 °C.

Postepeni prolazak pogoršanja uslovljava relativno nepovoljne biometeorološke prilike u centralnoj i istočnoj Bosni. Povećana naoblaka, uz mjestimične padavine, ponajviše će djelovati na lošije raspoloženje. U Hercegovini i na zapadu opšta slika će biti ljepša, uz više sunca i stabilnije vrijeme.

Iz MUP-a TK smo saznali da je javni red i mir narušen pet puta, dogodilo se osam krivičnih djela i deset saobraćajnih nesreća, u kojima su tri osobe lakše povrijeđene.

Na UKC-u Tuzla u protekla 24 sata rođeno je deset beba; pet dječaka i pet djevojčica.

Ljekari i medicinski tehničari u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Kalesija obavili su 72 pregleda.

Smeće se danas (24.07.2018.) odvozi iz naselja: Međaš pista prema džamiji Gornje Vukovije, Bara do pijace mosta Tojšići i Novo Naselje, Memići – od riječice Tavne, osnovna škola u Memićima do benzinske pumpe Halilović, Šahbazi i Muratovići, Gornje Vukovije, Džafići, Mejtefište, Zenuni, Masle, Gornje Hrasno, Donje Hrasno, Brdo i Babina Luka.

Kvalitet zraka

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, kvalitet zraka za dan 23.07.2018. godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac, Živinice i Mobilna: Sapna.

Stanje na cestama

Jutros se u našoj zemlji saobraća po mjestimično vlažnom kolovozu uz pojačanu frekvenciju vozila u gradskim centrima. Na dionicama koje prolaze kroz usjeke, kao i preko planinskih prevoja, upozoravamo na moguće sitnije odrone zemlje ili kamenja.

Zbog izvođenja neophodnih radova na vijaduktu Bojnik, na dionici autoputa A-1 Sarajevo sjever-Lepenica, vozila saobraćaju jednom trakom. Na istoj dionici A-1, zbog sanacije klizišta, saobraćaj je u tunelu Igman kao i na mjestu radova (Ban Brdo), preusmjeren iz vozne u preticajnu traku, dok je na lokalitetu Treševine usporeno saobraćanje. Na dionici A-1 Lepenica-Tarčin, zbog radova na potpornom zidu saobraća se preticajnom trakom, uz ograničenje brzine od 60 km/h.

Na dionici magistralnog puta M-16.1 Klašnice-Prnjavor (u mjestu Hrvaćani), zbog radova na ukrštanju magistralnog puta sa autoputem u zoni vijadukta Crkvište, obustavljen je saobraćaj i preusmjeren na privremenu obilaznicu u neposrednoj blizini.

M – 18 Olovo – Kladanj (Karaula) Zbog izvođenja neophodnih radova na magistralnom putu M-18 Olovo-Kladanj (Karaula) saobraća se usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila.
R – 458 Lopare – Čelić, Zbog pojave klizišta u rejonu Čelića, saobraća se jednom saobraćajnom trakom, naizmjenično.
R – 471 Lukavac – Vijenac – Banovići, U naselju Modrac od 07:30 do 18:00 sati potpuna obustava saobraćaja zbog radova na rekonstrukciji mosta na rijeci Spreči. Od 18:00 do 07:30 sati vozila saobraćaju jednom trakom, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.

I na ostalim dionicama na kojima se izvode sanacioni radovi, saobraća se sporije uz obavezno poštivanje privremeno postavljene signalizacije.

Pojačan je promet vozila na izlazu iz BiH na GP Izačić. Na ostalim graničnim prelazima, zadržavanja za sada nisu duža od 30 minuta.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: