Servisne informacije za utorak 24.04.2018.

Jutros je u Kalesiji sunčano uz umjerenu oblačnost. Temperatura u 8 sati iznosila je 12 stepeni celzijusa, relativna vlažnost zraka 100 procenata, atmosferski pritisak 988 hektopaskala. Danas u Hercegovini pretežno sunčano. U Bosni sunčano prije podne. U drugoj polovini dana jači razvoj oblačnosti će u poslijepodnevnim i večernjim satima u Bosni usloviti pljuskove i grmljavinu. Poslije podne slabi pljuskovi su mogući i u sjevernim područjima Hercegovine. Vjetar slab do umjerene jačine. U Hercegovini i jugozapadu Bosne vjetar jugozapadnog smjera. U većem dijelu Bosne vjetar sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 24 i 28°C.

Uz povoljne biometeorološke prilike, stabilnije vrijeme i duže sunčane intervale, većina populacije će se osjećati bolje. Moguće je da u poslijepodnevnim satima povremeni kratkotrajni pljuskovi pokvare ugođaj, a kod osjetljivih osoba nastupe manje poteškoće usljed umora uzrokovanog visokim temperaturama.

Prema informacijama iz PS Kalesija, u protekla 24 sata dogodile su se tri saobraćajne nesreće u Kalesiji, Gornjoj Kalesiji i Memićima. U ovim saobraćajnim nesrećama četiri lica su lakše povrijeđena.

Ljekari i medicinski tehničari u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Kalesija obavili su 61 pregled.

Smeće se danas (24.04.2018.) odvozi iz naselja: Tojšići – Centar, Novo Naselje, Bara, Gornji Tojšići do Hidana, Gornji Rainci – od Begove pekare desna strana do stadiona Gornji Rainci (Ciglana), Memići – od riječice Tavne, škola u Memićima do Rileta, Šahbazi i Muratovići.

Požari

Prema izvještajima operativnih centara civilne zaštite sa područja Tuzlanskog kantona, vatrogasne jedinice  u protekla 24 sata su, osim nekoliko tehničkih (Grad Tuzla i PVJ Lukavac), imale i 4 intervencije na gašenju požara i to:

– PVJ Živinice je imala intervenciju na gašenju požara na el. instalacijama na kući u naselju Barice,

– PVJ Gračanica je imala intervenciju na gašenju požara na okorcima od stabla u MZ Pribava,

– PVB Tuzla je imala dvije intervencije na gašenju požara i to požar na pomoćnom objektu u ul. Admira Dedića i požar na el. uređaju (štednjak) u ul. M. Selimovića.

Svi požari su lokalizovani i ugašeni.

NUS

„A“ tim FUCZ/KUCZ Tuzla za preuzimanje i uništavanje NUS-a obavljao aktivnosti na deminerskom zadatku na području općine Doboj (RS).

„B“ tim FUCZ/KUCZ Tuzla za deminiranje obavljao aktivnosti na otvaranju zadatka na području općine Sapna.

Također „B“ timovi FUCZ iz Goražda i Žepča obavljali aktivnosti u sklopu otvaranja zadataka na području općine Sapna i Kalesija.

Stanje na cestama

Uslovi za vožnju ovoga jutra su povoljni, a vozače upozoravamo na uvećan broj biciklista i motociklista u saobraćaju. Frekvencija vozila u jutarnjim satima pojačana je u gradskim centrima.

Jednom saobraćajnom trakom vozi se na magistralnom putu M-18 Sarajevo – Foča, na lokalitetu Sijeračke Stijene, zbog većeg odrona kamenja na kolovoz.

Mogući su sitniji odroni zemlje ili kamenja i na ostalim dionicama, a izdvajamo putne pravce: Bihać-Bosanska Krupa, Konjic-Mostar, Jajce-Banja Luka, Bugojno-Novi Travnik, Rogatica-Višegrad i Turbe-Karanovac.

Na autoputu A-1 dionici Sarajevo sjever-Lepenica zbog sanacije klizišta, saobraćaj je u tunelu Igman preusmjeren iz vozne u preticajnu traku, dok je na lokalitetu Treševine usporeno saobraćanje.

Aktivna su klizišta i na magistralnom putu M-16 Banja Luka-Crna Rijeka, kao i na regionalnim putevima R-414 Banja Luka-Turbe i R-458 Lopare-Čelić. Na ovim lokalitetima saobraća se jednom trakom naizmjenično.

Zbog radova na sanaciji udarnih rupa na dionici magistralnog puta M-4.2 Cazin-Velika Kladuša-granica sa RH na mjestima izvođenja radova saobraća se usporeno, uz poštivanje privremeno postavljene signalizacije.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: