Servisne informacije za utorak 23.01.2018.

U Kalesiji i okolnim mjestima jutro je oblačno. Temperatura u 8 sati iznosila je 0 stepeni, relativna vlažnost zraka 86 procenata, atmosferski pritisak 991 hektopaskal. Danas će u našoj zemlji preovladavati pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini, na jugozapadu Bosne i u Krajini postepeno razvedravanje. U Bosni je moguć povremen i slab snijeg ili slaba kiša. Vjetar u Bosni slab do umjeren, sjeverni i sjeverozapadni, a u Hercegovini slaba do umjerena bura. Dnevne temperature od 1 do 7, na jugu od 6 do 12 °C.

Uz povoljne biometeorološke prilike većina populacije će biti boljeg raspoloženja. Tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata djelimično će se umanjiti. Tokom jutra i večeri neophodno je posvetiti više pažnje odijevanju, obzirom da će biti hladnije sa temperaturama primjerenim ovom dijelu godine.

Ljekari i medicinski tehničari u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Kalesija obavili su 55 pregleda.

Smeće se danas (23.01.2018.) odvozi iz naselja  Gojčin, Jelovo Brdo, Jajići, Zukići, Brda, Hrvačići – AERODROM, Seljublje, Horozovina, Paraći, Brdo, Dedajići i Zulfići, Lipovice, Meškovići i Ibralići, Bukvari, Barčići i Šehići.

Kvalitet zraka

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK kvalitet zraka za dan 22.01.2018 godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac i Mobilna: Sapna, te prekomjerno zagađenog zraka na lokalitetu Živinice.

Požari

Prema izvještajima operativnih centara civilne zaštite sa područja Tuzlanskog kantona, u protekla 24 sata vatrogasne jedinice su pored nekoliko tehničkih imale i tri intervencije na gašenju požara i to na području Grada Tuzle gdje je u ulici Panorama 27 gorjelo privatno motorno vozilo, zatim u ulici Bosne srebrene 59 gdje je također došlo do požara na privatnom motornom vozilu i u ulici Vakufska 31 gdje je došlo do požara u kuhinji u privatnoj stambenoj jedinici (stan). Svi požari su lokalizirani i ugašeni.

Klizišta

Dana 22.01.2018. godine operativnom centru civilne zaštite Srebrenik prijavljeno je aktiviranje klizišta u MZ Lušnica na poljoprivrednom zemljištu. Klizište ne ugrožava stambene ili infrastrukturne objekte.

Stanje na cestama

I ovoga jutra niske temperature i mjestimično vlažan kolovoz pogoduju formiranju poledice, pa pozivamo na pojačan oprez. Posebnu pažnju skrećemo na puteve u planinskim predjelima, kao i mostove, vijadukte i prilaze tunelima. Učestali su odroni zemlje ili kamenja u usjecima i preko planinskih prevoja. Izdvajamo putne pravce: Sarajevo-Foča, Jajce-Banja Luka, Bugojno-Novi Travnik, Prozor-Jablanica, Konjic-Mostar-Doljani i Kladanj-Vlasenica. Frekvencija vozila u jutarnjim satima pojačana je u gradskim centrima. Apelujemo na vozače da vožnju prilagode trenutnom stanju i uslovima na putu. Podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Zbog urušavanja potpornog zida na magistralnom putu M-14.2 Resanovci-Drvar, saobraća se jednom trakom.

Izmjenjen je i režim saobraćaja na magistralnom putu M-16 Banja Luka-Crna Rijeka (na lokalitetu Gornji Šeher), kao i na regionalnim putevima R-441 Banja Luka-Turbe (Ljubačevo) i R-454a Bratunac-Drinjača, zbog aktiviranih klizišta.

Na dionicama na kojima se izvode sanacioni radovi postavljena je privremena saobraćajna signalizacija, čije poštivanje je obavezno.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: