Servisne informacije za utorak 22.05.2018.

Jutros je u Kalesiji i okolnim mjestima sunčano uz malu oblačnost. Temperatura u 8 sati iznosila je 14 stepeni celzijusa, relativna vlažnost zraka 100 procenata, atmosferski pritisak 986 hektopaskala. Danas u Bosni i Hercegovini u jutarnjim satima, malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme. Prije podne, u jugozapadnim područjima postupno povećanje oblačnosti sa kišom i pljuskovima. Tokom dana, kiša, pljuskovi i grmljavina se očekuju i u ostalim djelovima. Padavine lokalno mogu biti i intenzivnije, a moguća je i pojava grada. Vjetar slab do umjeren jugozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura od 21 do 27 stepeni.

Biometeorološka prognoza je povoljna. Kod većine hroničnih bolesnika i meteoropata neće biti izraženijih tegoba vezanih uz njihove bolesti. Povremene padavine i nešto jači osjet sparine u poslijepodnevnim satima, mjestimično će kvariti ugođaj. Poželjno je ne pretjerivati sa aktivnostima u drugom dijelu dana.

Ljekari i medicinski tehničari u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Kalesija obavili su 52 pregleda.

Smeće se danas (22.05.2018.) odvozi iz naselja: Gojčin, Jelovo Brdo, Jajići, Zukići, Brda, Hrvačići, Seljublje, Horozovina, Paraći, Lipovice, Meškovići, Ibralići, Šehići, Barčići, Bukvari, Zulfići i Dedajići. 

Ocjena kvaliteta zraka na području TK-a

Kvalitet zraka za dan 21.05.2018. godine nije se mogao ocijeniti na lokalitetima Živinice, Mobilna: Gračanica, dok je isti dan odgovarao kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac.

NUS

„A“ tim FUCZ/KUCZ Tuzla za preuzimanje i uništavanje NUS-a obavljao je aktivnosti na preuzimanju i uništavanju NUS-a na području općina Živinice i Kladanj i vršio uništavanje NUS-a na lokalitetu Majevice.

U toku dana (21.05.2018.) obavljeno je otvaranje novog deminerskog radilišta „MSP Vis“ na području općine Kalesija. Deminerske zadatke će izvesti pripadnici OS BiH.

Stanje na cestama

Kolovoz je mjestimično vlažan, a frekvencija vozila u jutarnjim satima pojačana u gradskim centrima. Upozoravamo na moguće sitnije odrone zemlje ili kamenja, posebno na dionicama koje prolaze kroz usjeke, kao i preko planinskih prevoja. Vozače molimo za opreznu vožnju, prilagođenu uslovima na putu.

Radovi na deminiranju terena, aktuelni su radnim danima u vremenu od 08:00 do 16:00 sati na magistralnom putu M-14.1, na ulazu u Bosanski Brod iz pravca Donjeg Svilaja (naselje Struge). U navedenom terminu dolazi do polusatnih obustava saobraćaja uz 15 minutno propuštanje vozila.

Na autoputu A-1 dionici Sarajevo sjever-Lepenica zbog sanacije klizišta, saobraćaj je u tunelu Igman preusmjeren iz vozne u preticajnu traku, dok je na lokalitetu Treševine usporeno saobraćanje.

Zbog radova na saniranju škarpi i kosina na magistralnom putu M-14 Srbljani-Bosanska Krupa saobraća se jednom trakom uz povremene kratke obustave.

Jednom trakom saobraća se na magistralnom putu M-18 Sarajevo – Foča, na lokalitetu Sijeračke Stijene, zbog većeg odrona, kao i na putnim pravcima: Banja Luka-Crna Rijeka, Banja Luka-Turbe i Lopare-Čelić, zbog aktivnih klizišta.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: