Servisne informacije za utorak 22.01.2019.

Jutros je u Kalesiji oblačno vrijeme sa snijegom. Temperatura u 8 sati iznosila je minus 1 stepen celzijusa. Danas se u našoj zemlji očekuje oblačno vrijeme sa snijegom na istoku, sjeveroistoku Hercegovine i u Bosni. U ostatku Hercegovine kiša. Intenzivnije padavine na sjeveru i istoku Hercegovine, kao i ponegdje na jugozapadu i zapadu Bosne. U ostatku zemlje padavne slabog do umjerenog intenziteta. Visina novog snježnog pokrivača uglavnom od 2 do 10, lokalno od 15 do 25 cm. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Najviša dnevna temperatura od -3 do 3, na jugu od 4 do 9 stepeni.

Nepovoljne biometeorološke prilike, uzrokovane hladnoćom i promjenljivim vremenom u cijeloj zemlji, kod osjetljivih osoba mogu uzrokovati tegobe, umor i glavobolju. Neophodno je prikladno se zaštititi od hladnoće, te smanjiti boravak na otvorenom.

Iz MUP-a TK smo saznali da je javni red i mir narušen jednom, evidentirano je izvršenje šest krivičnih djela. Na području TK dogodilo se pet saobraćajnih nesreća, u kojima su dvije osobe zadobile lakše tjelesne povrede, a u 3 nesreće je zabilježena materijalna šteta.

Ljekari i medicinski tehničari u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Kalesija obavili su 42 pregleda.

Zbog izvođenja radova na elektrodistributivnoj mreži, u srijedu, 23. januara, u vremenu od 9 do 16 sati bez struje će biti naselja Jajići, Zolje i Zukići.

Smeće se odvozi iz naselja: Lipovice, Meškovići, Ibralići, Šehići, Seljublje, Horozovina, Paraći, Barčići, Bukvari, Zulfići, Dedajići, Jajići, Zukići, Hrvačići i Brda.

Stanje na cestama

Zbog novih sniježnih padavina jutros se sporije saobraća na putevima u našoj zemlji, posebno na dionicama u višim predjelima. Izdvajamo putne pravce: Tarčin-Konjic, Olovo-Kladanj-Vlasenica, Tuzla-Bijeljina, Sarajevo-Foča-Gacko, Han Pijesak-Vlasenica, Novi Travnik-Bugojno, Livno-Kupres, Livno-Bosansko Grahovo i Livno-Glamoč-Mrkonjić Grad. Upotreba lanaca za teretna vozila sa prikolicom i šlepere obavezna je na dionicama: Bihać-Ključ, Bosanski Petrovac-Drvar, Mokro-Rogatica i Gornji Vakuf/Uskoplje-Prozor.

Na putevima u jugozapadnim krajevima puše jak vjetar koji mjestimično stvara sniježne nanose.

Na ostalim dionicama saobraća se po mokrom kolovozu, a zbog niskih temperatura upozoravamo na moguću poledicu.

Vidljivost je zbog magle smanjena na putnim pravcima: Bugojno-Novi Travnik, Trebinje-Stolac, Tomislavgrad-Posušje i Žitomislići-Doljani.

Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Na snazi su zimski uslovi vožnje, pa u skladu s tim, u slučaju obilnijih sniježnih padavina, može doći do zabrane saobraćaja priključnim vozilima na planinskim prevojima gdje je kolovoz zasniježen, do stvaranja uslova za sigurno saobraćanje. Također, u slučaju potrebe autobusi i teretna vozila moraju na pogonskim točkovima koristiti lance na planinskim prevojima.

Zbog zimskih uslova za vožnju u Hrvatskoj, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila sa prikolicom i šlepere na graničnom prelazu Izačić.

Na ostalim graničnim prelazima nema dužih zadržavanja. Na graničnom prelazu Bosanski Novi-Dvor obustavljen je saobraćaj zbog radova u Hrvatskoj.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: