Servisne informacije za utorak 20.03.2018.

Jutros je u Kalesiji pretežno oblačno. Temperatura u 8 sati iznosila je – 1 stepen celzijusa, relativna vlažnost zraka 100 procenata, atmosferski pritisak 979 hektopaskala. Danas će u našoj zemlji preovladavati pretežno oblačno vrijeme sa kišom u Hercegovini, susnježicom i snijegom u Bosni. Vjetar slab do umjeren u Bosni sjeverozapadni, a u Hercegovini, uglavnom, jugozapadni. U večernjim satima u Hercegovini vjetar sjevernog smjera. Dnevne temperature od 0 do 5, na jugu od 8 do 13 °C.

Biometeorološka prognoza je nepovoljna. Loše vrijeme, padavine i niske temperature, osobito u unutrašnjosti, uzrokovaće jačanje tegoba kod hroničnih bolesnika i meteoropata. Neophodno je posvetiti pažnju odijevanju i zaštiti od hladnoće.

Ljekari i medicinski tehničari u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Kalesija obavili su 53 pregleda.

Smeće se danas (20.03.2018.) odvozi iz naselja: Gojčin, Jelovo Brdo, Jajići, Zukići, Brda, Hrvačići, Seljublje, Horozovina, Paraći, Dedajići, Zulfići, Lipovice, Meškovići i Ibralići, Bukvari, Barčići i Šehići.

Kvalitet zraka

Kvalitet zraka za dan 19.03.2018 godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac, Mobilna: Čelić. Kvalitet zraka za dan 19.03.2018 godine odgovarao je kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka na lokalitetu Živinice.

Požari

Prema izvještajima operativnih centara civilne zaštite sa područja Tuzlanskog kantona, vatrogasne jedinice  imale su u protekla 24 sata, pored nekoliko tehničkih, jednu intervenciju na gašenju požara i to:

Općina lukavac

VJ Lukavac imala je intervenciju na gašenju dimnjaka u mjestu Prokosovići.

Klizišta

Općina Srebrenik: U toku protekla 24 sata operativnom centaru Srebrenik prijavljeno je jedno klizište, putna komunikacija Špionica – Radići kod kamenoloma put prohodan samo za putnička vozila.

Općina Gračanica: U toku protekla 24 sata operativnom centaru Gračanica prijavljeno je dva klizišta, MZ Vranovići ugrožen pomoćni objekat i G.Orahovica reaktivacija starog klizišta ugroženo tri stambena objekta.

Stanje na cestama

Zbog novih padavina i zasniježenog kolovoza, otežano se saobraća u zapadnim krajevima naše zemlje. Izdvajamo putne pravce: Bosanski Petrovac-Drvar, Livno-Kupres, Livno-Glamoč-Mrkonjić Grad, Livno-Kamensko, Tomislavgrad-Prisika i Bosansko Grahovo-Strmica. Za teretna vozila sa prikolicom i šlepere na ovim dionicama obavezna je upotreba lanaca.

Na ostalim putevima vozi se po pretežno mokrom kolovozu, a zbog niskih temperatura upozoravamo na moguću poledicu. Poseban oprez savjetujemo u višim predjelima, kao i na mostovima, vijaduktima i prilazima tunelima.

Na dionici autoputa A-1 Sarajevo zapad-Tarčin, brzina je ograničena na 80 km/h.

Na magistralnom putu M-14.1 Bosanska Gradiška-Bosanska Dubica u mjestu Gašnica, zbog izlijevanja rijeke Save saobraćaj je obustavljen za putnička vozila u dužini 300 m, dok teretna vozila i autobusi ovom dionicom saobraćaju usporeno.

Povećana je opasnost od odrona zemlje ili kamenja na dionicama koje vode kroz usjeke, kao i preko planinskih prevoja. Izdvajamo putne pravce: Sarajevo-Foča, Bihać-Bosanska Krupa, Konjic-Mostar, Jajce-Banja Luka, Bugojno-Novi Travnik, Rogatica-Višegrad i Turbe-Karanovac.

Na autoputu A-1 dionici Sarajevo zapad-Lepenica zbog aktivnog klizišta na lokalitetu Ban Brdo, saobraćaj je u tunelu Igman, kao i na mjestu radova, preusmjeren iz vozne u preticajnu traku.

Zbog urušavanja potpornog zida na magistralnom putu M-14.2 Resanovci-Drvar, saobraća se jednom saobraćajnom trakom, naizmjenično.

Zbog radova na rekonstrukciji rasvjete u tunelu Jajce II (M-5), u terminu od 07:30 do 17 sati saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Zbog zimskih uslova za vožnju u Hrvatskoj, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila sa prikolicom i šlepere na graničnim prelazima Kamensko i Osoje.

Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: