Servisne informacije za utorak 17.12.2019. godine

Jutros je u Kalesiji malo do umjereno i sunčano vrijeme. Temperatura u 8 sati iznosila je 3 stepena celzijusa. Danas se u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne očekuje umjereno, a ponegdje i pretežno oblačno vrijeme. U ostatku naše zemlje uglavnom sunčano. U jutarnjim satima po kotlinama Bosne sa maglom i niskim oblacima. Vjetar slab do umjeren južni. Najviša dnevna temperatura od 13 do 20 stepeni.

Stabilne vremenske prilike, uz neuobičajeno visoke temperature za ovaj dio godine, ugodno će djelovati na većinu populacije. Tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata trebale bi se djelimično umanjiti. U jutarnjim i večernjim satima neophodno je posvetiti pažnju prikladnom odijevanju, obzirom da će biti hladnije u odnosu na ostatak dana.

U protekla 24 sata na području Tuzlanskog kantona javni red i mir narušen jednom, evidentirano je 11 krivičnih djela, dogodilo se osam saobraćajnih nesreća.

U protekla 24 sata na području Kalesije evidentiran je jedan slučaj narušavanja javnog reda i mira.

Ljekari i medicinski tehničari u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Kalesija obavili su 48 pregleda.

Na UKC-u Tuzla rođeno je 18 beba, 13 djevojčica i pet dječaka.

Smeće se danas odvozi iz naselja: MZ Tojšići – Centar, Tojšići Gornji do Hidana i Žutog mosta kod  pijace, Miljanovci od rječice Bjeljevac do Benzinske pumpe IBM i zaseok Hamzići, Rainci Donji od Ciglane-Hrastovi, Puzići, Herići, Požegići, Pedići do potoka, Memići – od riječice Tavne, Osnovna škola u Memićima do benziske pumpe Halilović, Šahbazi i Muratovići.

Kvalitet zraka

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, kvalitet zraka za dan 16.12.2019. godine odgovarao je kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka na lokalitetu BKC Živinice, a na lokalitetima Lukavac Mobilna: Doboj Istok odgovaro je kvalitetu čistog zraka. Na lokalitetima Skver i Bukinje nije bilo moguće ocijeniti kvalitet zraka.

Stanje na cestama

Vidljivost je ovoga jutra zbog magle smanjena na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove, pa vozače pozivamo na pojačan oprez. Izdvajamo dionice autoputa A-1 Zenica jug-Kakanj i Sarajevo sjever-Sarajevo zapad, kao i puteve na području Viteza, Goražda, Prijedora i Doboja.

Na svim putnim pravcima savjetujemo maksimalno opreznu vožnju i napominjemo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Polusatne obustave saobraćaja uz 15 minutno propuštanje vozila, aktuelne su do 16 sati, na magistralnom putu Jajce-Crna Rijeka kod mjesta Zdaljevac, gdje se izvode sanacioni radovi. Poslije 16 sati na ovoj lokaciji saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, tokom dana saobraća se dvosmjerno od 05 do 21 sat. U vremenu od 21 sat do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je u vremenu od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase koriste obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona preusmjeravaju se na alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Sporije zbog radova saobraća se i na magistralnim putevima: Ključ-Bosanski Petrovac (Lanište), Sarajevo-Trnovo (u mjestu Krupac), Srebrenik-Orašje (u tunelu Ormanica) i Doljani-Metković (između graničnih prelaza).

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Iz sigurnosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.