Servisne informacije za utorak 17.04.2018.

Jutros je u Kalesiji pretežno oblačno vrijeme. Temperatura u 8 sati iznosila je 14 stepeni celzijusa, relativna vlažnost zraka 88 procenata, atmosferski pritisak 989 hektopaskala. Danas u Hercegovini umjereno oblačno vrijeme, a u Bosni pretežno oblačno. Prije podne slabija kiša se očekuje u Krajini i sjevernim područjima Bosne. U drugoj polovini dana kiša i pljuskovi se očekuju i u većem dijelu zemlje. Jači pljuskovi u Bosni. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 16 i 22 stepena.

Nastavlja se period lošijih biometeoroloških prilika. Preovladavajuće južno strujanje i porast temperatura u drugom dijelu dana, kod hroničnih bolesnika i meteoropata mogu dovesti do jačanja tegoba. Preporučljivo je umanjiti aktivnosti.

Ljekari i medicinski tehničari u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Kalesija obavili su 61 pregled.

Smeće se danas (17.04.2018.) odvozi iz naselja: Gojčin, Jelovo Brdo, Jajići, Zukići, Brda, Hrvačići, Seljublje, Horozovina, Paraći, Hrasno Donje – zaseok Brdo, Dedajići, Zulfići, Lipovice, Meškovići, Ibralići, Bukvari, Barčići i Šehići.

Zbog planiranih radova na elektrodistributivnoj mreži sutra, u srijedu, 18. aprila, doći će do prekida u snabdijevanju električnom energijom na području općine Kalesija, odnosno u naseljima Gornji Rainci i Donje Vukovije (stara TS), u periodu od 9 do 14 sati. Struje neće biti i u naselju Međaš (Javrići) od 9 do 14,30 sati.

Kvalitet zraka

Prema izvještaju Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice Kvalitet zraka za dan 16.04.2018 godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac, Živinice, Mobilna: Teočak.

Požari

Prema izvještajima operativnih centara civilne zaštite sa područja Tuzlanskog kantona, vatrogasne jedinice su u protekla 24 sata, pored nekoliko tehničkih, imale i intervencija na gašenju požara i to:

Grad Tuzla

VJ Tuzla

-smeće Dobrnja (opožareno 1 dunum)

-nisko rastinje Simin Han (opožareno  5 dunuma)

Oćina Kalesija

VJ Kalesija imala je intervenciju u zgradi Općine

Svi požari lokalizovani i ugašeni.

Stanje na cestama

U jutarnjim satim pojačan intenzitet saobraćaja bilježi se u gradskim centrima, kao i na prilazima gradovima, pa vozačima savjetujemo oprezniju vožnju.

Radovi na deminiranju izvodit će se danas u vremenu od 11 do 15 sati na magistralnom putu M-1.8 Tuzla –Srebrenik u mjestu Potpeć. U navedenom terminu dolazit će do povremenih 15-minutnih obustava saobraćaja.

Zbog izvođenja bojevog gađanja, danas u vremenu od 08 do 16 sati doći će do privremene obustave saobraćaja na regionalnom putu R-411 Han Kola –Stričići. Saobraćaj će se za vrijeme obustave preusmjeravati na alternativni pravac: Han Kola – Ledenice – Stričići.

Jednom saobraćajnom trakom vozi se na magistralnom putu M-18 Sarajevo – Foča, na lokalitetu Sijeračke Stijene, zbog većeg odrona kamenja na kolovoz.

Skrećemo pažnju na učestale odrone kamenja na kolovoz i na ostalim dionicama, a izdvajamo putne pravce: Bihać-Bosanska Krupa, Konjic-Mostar, Jajce-Banja Luka, Bugojno-Novi Travnik, Rogatica-Višegrad i Turbe-Karanovac.

Na autoputu A-1 dionici Sarajevo sjever-Lepenica zbog sanacije klizišta, saobraćaj je u tunelu Igman preusmjeren iz vozne u preticajnu traku, dok je na lokalitetu Treševine usporeno saobraćanje.

Zbog aktivnih klizišta, jednom trakom naizmjenično saobraća se na magistralnim putevima M-5 Mrkonjić Grad-Ključ i M-16 Banja Luka-Crna Rijeka, kao i na regionalnim putevima R-414 Banja Luka-Turbe i R-458 Lopare-Čelić.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: