Servisne informacije za utorak 16.10.2018

Jutros je u Kalesiji i okolnim mjestima sunčano sa mjestimičnom maglom po kotlinama. Temperatura u 8 sati iznosila je 8 stepeni celzijusa. Danas u Krajini i jugozapadnim područjima Bosne umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a u ostalim djelovima malo do umjereno oblačno i sunčano. Po kotlinama i uz riječne tokove moguća je magla ili niska oblačnost. Tokom dana, promjenjivo oblačno i nešto sunčanije na istoku i na jugu. Vjetar slab do umjeren jugoistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura od 18 do 24, na jugu do 26 stepeni.

Nastavlja se period ugodnijih biometeoroloških prilika. Tegobe kod osjetljivih osoba neće biti suviše izražene. Preporučljivo je slojevito se odjenuti, obzirom da će, nakon svježijeg jutra, danju biti dosta toplije.

Policajci, na području TK, evidentirali 4 slučaja narušavanja javnog reda i mira, izvršenje 5 krivičnih djela. Vozači prouzrokovali 7 saobraćajnih nesreća (lakše povrijeđena jedna osoba, za dvije osobe ljekari se nisu izjasnili o stepenu povreda a 4 su sa pričinjenom materijalnom štetom).

Ljekari i medicinski tehničari u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Kalesija obavili su 51 pregled.

U tuzlanskom porodilištu rođeno 12 beba- 3 dječaka i 9 djevojčica.

Smeće se odvozi iz naselja:  MZ Tojšići – Centar, Gornji Tojšići do Hidana i Žutog mosta kod pijace, Miljanovci od rječice Bjeljevac do Benzinske pumpe IBM, od Begove pekare, Gutići, Dolina, Olanovica, Carska Bašta, Katanovići i Paljevine.

Kvalitet zraka na području TK-a

Prema izvještaju Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK kvalitet zraka za dan 15.10.2018. godine ne može se ocijeniti na lokalitetima Živinice Mobilna, dok je na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje i Lukavac odgovarao kvalitetu čistog zraka.

Požari

Vatrogasne jedinice na području Tuzlanskog kantona osim nekoliko tehničkih imale su i dvije intervencije na gašenju požara i to :

– PVJ Živinice je imala intervenciju na gašenju požara na kontejneru u ul. Oslobođenja,

– PVJ Kalesija je imala intervenciju na gašenju požara na zapaljenom automobilu na lokalnom putu Kalesija – Gojčin.

Svi požari su lokalizovani i ugašeni.

NUS

Federalni tim Civilne zaštite Tuzla „A“ vršio je izuzimanje NUS-a na području općine Gradačac.

Federalni tim Civilne zaštite Tuzla „B“ nastavio je radove na deminiranju terena na zadatku „Pribitkovići III“ na području općine Banovići.

Stanje na cestama

Magla u jutarnjim satima smanjuje vidljivost u kotlinama, uz riječne tokove, kao i u višim predjelima. Izdvajamo puteve u dolinama rijeka: Save, Neretve i Lašve, kao i puteve na širem području Bihaća i Bosanskog Petrovca.Na dionicama koje prolaze kroz usjeke, kao i preko planinskih prevoja, upozoravamo na moguće odrone zemlje ili kamenja. Sve učesnike u saobraćaju pozivamo na oprez i obavezno poštivanje saobraćajnih propisa.

Zbog rekonstrukcije mosta, obustavljen je saobraćaj teretnih vozila na magistralnom putu M-16.4 Novi Travnik-Bugojno (na ulazu u Bugojno). Za vrijeme ovih radova teretna vozila preusmjeravaju se na alternativni pravac Bugojno-Donji Vakuf-Travnik-Nević Polje, dok putnička vozila saobraćaju obilaznicom u neposrednoj blizini.

Sanacioni radovi izvode se na autoputu A-1 dionice Sarajevo zapad-Lepenica i Podlugovi-Visoko, kao i na magistralnim putevima: M-19.2 Kladanj-Vlasenica, M-5 Blažuj-Gromiljak, M-5 Mrkonjić Grad-Ključ, M-5 Donji Vakuf-Travnik, M-4 Teslić-Doboj, M-16 Banja Luka-Jajce i M-18 Semizovac-Olovo-Kladanj. Na ovim dionicama saobraća se sporije, uz obavezno poštivanje privremeno postavljene signalizacije.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Zbog radova u Crnoj Gori u terminima od 09:00 do 13:00 sati i 15:00 do 18:00 sati ne preporučuje se korištenje GP Deleuša.

Zbog radova u Hrvatskoj i dalje je obustavljen saobraćaj na GP Bosanski Novi-Dvor.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: