Servisne informacije za utorak 16.01.2018.

U Kalesiji i okolnim mjestima jutros je oblačno. Temperatura u 8 sati iznosila je minus jedan setepen celzijusa, relativna vlažnost zraka 100 procenata, amtosferski pritisak 983 hektopaskala. Danas će u Hercegovini, zapadnoj i jugozapadnoj Bosni preovladavati oblačno vrijeme sa kišom, a u višim područjima susnježica ili snijeg. U ostatku Bosne prije podne pretežno oblačno, povremeno i ponegdje sa slabom rosuljom, a poslije podne umjereno oblačno. Vjetar slab do umjeren, u većem dijelu Bosne povremeno i jak, jugozapadni. Dnevne temperature od 6 do 12, na sjeveru i sjeverozapadu naše zemlje do 15 °C.

Biometeorološke prilike će se tokom dana pogoršavati, stoga bi hronični bolesnici, osobito reumatičari mogli imati izraženije bolove, a kao reakcija na promjenu vremena kod osjetljivih osoba moguće su glavobolja, nervoza i dekoncentracija.

Ljekari i medicinski tehničari u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Kalesija obavili su 48 pregleda.

Smeće se danas (16.01.2018.) odvozi iz naselja MZ Tojšići – Centar, Novo Naselje, Bara, Gornji Tojšići do Hidana – AERODROM, Sarači, Zahirovići, Pjanići, Hadžići, Mešići, Memići – od riječice Tavne, škola u Memićima do Rileta, Šahbazi i Muratovići.

Kvalitet zraka

Kvalitet zraka za dan 15.01.2018 godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac, Živinice, Mobilna: Sapna.

Požar

Prema izvještajima operativnih centara civilne zaštite na području Tuzlanskog kantona, vatrogasne jedinice su u protekla 24 sata imale nekoliko tehničkih intervencija.

Stanje na cestama 

Vidljivost je ovoga jutra zbog magle smanjena u kotlinama i uz riječne tokove. Izdvajamo putne pravce: Konjic-Mostar, Prozor-Jablanica, Livno-Kamensko-Prisika, Mostar-Posušje, Grude-Ljubuški i Bihać-Bosanski Petrovac. Na putnom pravcu Bugojno-Novi Travnik (na području Rostova) puše jak vjetar koji stvara manje sniježne nanose. Kolovoz je pretežno mokar, a zbog niskih temperatura upozoravamo na moguću poledicu. Posebnu pažnju skrećemo na dionice u planinskim predjelima, mostove, vijadukte i prilaze tunelima. Učestali su odroni zemlje ili kamenja u usjecima, kao i na planinskim prevojima. Savjetujemo opreznu vožnju, prilagođenu stanju i uslovima na putu. Podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Zbog urušavanja potpornog zida na dionici magistralnog puta M-14.2 Resanovci-Drvar, saobraća se jednom trakom naizmjenično.

Aktivirana su klizišta na magistralnom putu M-16 Banja Luka-Crna Rijeka, kao i na regionalnim putevima R-441 Banja Luka-Turbe i R-454a Bratunac-Drinjača. Na ovim dionicama izmjenjen je režim saobraćaja.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: