Servisne informacije za utorak 15.01.2019.

Jutros je u Kalesiji vedro i sunčano. Temperatura u 8 sati iznosila je minus 2 stepena celzijusa. Danas će u našoj zemlji preovladavati pretežno sunčano vrijeme. Tokom dana prolazan porast naoblake u centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima Bosne može usloviti kratkotrajan i slab snijeg ili susnježicu. Vjetar slab do umjeren zapadni i sjeverozapadni. Tokom poslijepodneva u Bosni vjetar u skretanju na jugozapadni. Dnevne temperature od -2 do 4, u Hercegovini, na zapadu i sjeverozapadu Bosne od 3 do 8 °C.

Biometeorološke prilike postepeno će se popravljati pod uticajem stabilnijeg vremena. Tokom dana, tegobe kod osjetljivih osoba neće biti suviše izražene, mada je usljed sjevernog strujanja i pojačanog osjeta hladnoće, preporučljivo biti oprezniji i prikladno se odjenuti. Opšta slika će biti ljepša u Hercegovini, uz više sunca, pri tome bi bura, povremeno, mogla uzrokovati probleme hroničnim bolesnicima.

U MUP-u TK smo saznali da javni red i mir nije narušavan, evidentirano je izvršenje 4 krivična djela. Na području TK dogodilo se 6 saobraćajnih nesreća. Jedna osoba zadobila teške tjelesne povrede, lakše povrijeđene 4 osobe a o stepenu povreda ljekari se nisu izjasnili za još 4 osobe.

Ljekari i medicinski tehničari u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Kalesija obavili su 37 pregled.

Smeće se danas odvozi iz naselja: Kikači Centar, Kikači Gornji, Ćivića Brdo, Kundakovići, Vukovije Donje, Jukanovići desna strana do Piste,  Memići – od riječice Tavne, Osnovna škola u Memićima do benziske pumpe Halilović, Šahbazi i Muratovići.

Kvalitet zraka

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, kvalitet zraka za dan 14.01.2019. godine odgovaro je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver i Lukavac, dok je na lokalitetima BKC, Bukinje, Živinice i Mobilna: Banovići odgovarao kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka.

Stanje na cestama

Niske temperature ovoga jutra pogoduju formiranju poledice, pa vozače na svim putnim pravcima pozivamo na pojačan oprez. Posebnu pažnju skrećemo na dionice u višim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima.

Ugaženog snijega na kolovozu mjestimično ima na planinskim prevojima. Izdvajamo putne pravce: Sarajevo-Rogatica, Vlasenica-Han Pijesak, Trnovo-Foča, Gacko-Tjentište, Bihać-Ključ-Mrkonjić Grad, Bugojno-Novi Travnik, Livno-Kupres, Livno-Mrkonjić Grad, Livno-Drvar-Bosanski Petrovac i Kolo-Tomislavgrad-Šuica.

Na putevima u jugozapadnim krajevima puše jak vjetar koji mjestimično stvara sniježne nanose.

Na putnom pravcu Mokro-Rogatica na području Romanije obavezna je upotreba lanaca za teretna vozila sa prikolicom i šlepere.

Na regionalnom putu R-419 Mihalji-Blidinje obustavljen je saobraćaj za vozila čija ukupna masa prelazi 3,5 t.

Na snazi su zimski uslovi vožnje, pa u skladu s tim, u slučaju obilnijih sniježnih padavina, može doći do zabrane saobraćaja priključnim vozilima na planinskim prevojima gdje je kolovoz zasniježen, do stvaranja uslova za sigurno saobraćanje. Također, u slučaju potrebe autobusi i teretna vozila moraju na pogonskim točkovima koristiti lance na planinskim prevojima.

Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno, da na put ne kreću bez zimske opreme, te da posebnu pažnju posvete pješacima koji su primorani kretati se po kolovozu (gdje trotoari nisu očišćeni).

Vozače koji se kreću preko planinskog prevoja Borova Glava (M-15 Šuica-Livno), upozoravamo na učestale izlaske divljih konja na kolovoz, posebno u jutarnjim i večernjim satima.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Na graničnom prelazu Bosanski Novi-Dvor obustavljen je saobraćaj zbog radova u Hrvatskoj.

ČESTITAMO 15. JANUAR-DAN VOZAČA I AUTOMEHANIČARA !

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: