Servisne informacije za utorak 10.04.2018.

Jutros je u Kalesiji i okolnim mjestima umjereno oblačno i sunčano vrijeme. Temperatura u 8 sati iznosila je 9 stepeni celzijusa, relativna vlažnost zraka 81 procenat, atmosferski pritisak 982 hektopaskala. Danas će u našoj zemlji preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U prvom dijelu dana ponegdje u Hercegovini i na jugozapadu Bosne je moguća slaba kiša. Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni. Dnevne temperature od 16 do 22 °C.

Prolazak pogoršanja i postepena stabilizacija vremenskih prilika ugodno će djelovati na većinu populacije, a tegobe kod osjetljivih osoba neće biti suviše izražene. Negativni uticaj promjenljivog vremena duže će se zadržati u Hercegovini. Opšta slika posvuda će se dodatno popraviti u drugom dijelu dana.

Ljekari i medicinski tehničari u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Kalesija obavili su 64 pregleda.

Smeće se danas (10.04.2018.) odvozi iz naselja: Rainci Gornji, Pilavdžići, Gutići, Međaš, Dolina, Dubnica Gornja  i Hamzići u Miljanovcima, Prnjavor, Kurtići i Dubnica Donja.

Kvalitet zraka

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, kvalitet zraka za dan 09.04.2018 godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Živinice, dok se na lokalitetu Lukvac ne može ocijeniti.

Stanje na cestama

Na autoputu A-1 dionici Sarajevo sjever-Lepenica zbog sanacije klizišta, saobraćaj je u tunelu Igman preusmjeren iz vozne u preticajnu traku, dok je na lokalitetu Treševine usporeno saobraćanje.

Zbog aktiviranih klizišta, jednom trakom naizmjenično saobraća se na magistralnim putevima M-5 Mrkonjić Grad-Ključ i M-16 Banja Luka-Crna Rijeka, kao i na regionalnim putevima R-414 Banja Luka-Turbe i R-458 Lopare-Čelić.

Skrećemo pažnju na učestale odrone kamenja na kolovoz, a izdvajamo putne pravce: Sarajevo-Foča, Bihać-Bosanska Krupa, Konjic-Mostar, Jajce-Banja Luka, Bugojno-Novi Travnik, Rogatica-Višegrad i Turbe-Karanovac.

Zbog izvođenja neophodnih radova, danas će se na Zapadnom prilazu Sarajevu (smjer Ilidža-Blažuj), saobraćati usporeno-jednom trakom.

U jutarnjim satima u višim planinskim predjelima upozoravamo na smanjenu vidljivost, zbog magle. Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno i da obavezno drže odstojanje između vozila.

Na graničnim prelazima zadržavanja su, za sada, kratkotrajna. Na graničnom prelazu Bosanski Novi-Dvor na Uni, zbog radova na mostu, danas će u vremenu od 09 do 16 sati saobraćaj biti potpuno obustavljen.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: