Servisne informacije za utorak 08.05.2018.

U Kalesiji i okolnim mjestima jutros je sunčano uz malu oblačnost. Temperatura u 8 sati iznosila je 13 stepeni, relativna vlažnost zraka 100 procenata, atmosferski pritisak 982 hektopaskala. Danas će u našoj zemlji preovladavati sunčano vrijeme. Poslije podne porast naoblake ponegdje u Hercegovini, na zapadu i jugozapadu Bosne može usloviti lokalne pljuskove i grmljavinu. Krajem dana i u večernjim satima pljuskovi su mogući u centralnim, jugoistočnim i ponegdje sjeverozapadnim područjima Bosne. Vjetar slab do umjeren u Bosni sjeverni i sjeveroistočni, a u Hercegovini jugozapadni. Dnevne temperature od 19 do 24, na jugu od 23 do 28 °C.

Biometeorološka prognoza je povoljnija u odnosu na protekli period. Kod većine hroničnih bolesnika i meteoropata neće biti jačih tegoba vezanih uz njihove bolesti. Povremene padavine, u drugom dijelu dana, mjestimično će kvariti ugođaj.

Prema informacijama iz PS Kalesija, u protekla 24 sata dogodila se jedna saobraćajna nesreća u kojoj povrijeđenih lica nije bilo.

Ljekari i medicinski tehničari u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Kalesija obavili su 45 pregleda.

Smeće se danas (08.05.2018.) odvozi iz naselja: Gojčin, Jelovo Brdo, Jajići, Zukići, Brda, Hrvačići, Seljublje, Horozovina, Paraći, Lipovice, Meškovići, Ibralići, Šehići, Barčići, Bukvari, Zulfići i Dedajići.

Kvalitet zraka

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, kvalitet zraka za dan 07.05.2018. godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac, Živinice i Mobilna: Teočak.

Poplave

Općina Doboj Istok Na području općine Doboj Istok rijeka Spreča se povlači. Pod vodom se nalazi oko 50 ha priobalnog zemljišta.

Stanje na cestama

Pojačana frekvencija vozila u jutarnjim satima bilježi se u gradskim centrima. Uz povoljne vremenske prilike pojačava se broj motociklista i biciklista u saobraćaju, pa vozače pozivamo na dodatni oprez.

Zbog izvođenja sanacionih radova, jednom saobraćajnom trakom vozi se na mostu preko rijeke Save u Orašju, kao i na dionicama M-14 Srbljani-Bosanska Otoka i M-16.2 Bugojno-Gornji Vakuf/Uskoplje u mjestu Dražev Dolac.

Jednom trakom saobraća se i na magistralnom putu M-18 Sarajevo – Foča, na lokalitetu Sijeračke Stijene, zbog većeg odrona, kao i na putnim pravcima: Banja Luka-Crna Rijeka, Banja Luka-Turbe i Lopare-Čelić, zbog aktivnih klizišta.

Radovi na redovnom održavanju izvode se na magistralnom putu M-17 Konjic-Jablanica u tunelu Lendava, zbog čega je tokom dana moguće sporije saobraćanje na ovoj dionici.

Na autoputu A-1 dionici Sarajevo sjever-Lepenica zbog sanacije klizišta, saobraćaj je u tunelu Igman preusmjeren iz vozne u preticajnu traku, dok je na lokalitetu Treševine usporeno saobraćanje.

Danas od 17:45h održava se mini maraton na relaciji Mostar-Široki Brijeg. Na navedenoj dionici saobraćat će se usporeno do prolaska sudionika utrke.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: