Servisne informacije za utorak 06.02.2018.

U Kalesiji i okolnim mjestima jutros je tmurno i maglovito. Temperatura u 8 sati iznosila je – 1 stepen celzijusa, relativna vlažnost zraka 100 procenata, atmosferski pritisak 991 hektopaskal. Danas u većem dijelu Bosne dugotrajna niska naoblaka. Postepeno jače naoblačenje sa juga sredinom dana. Nove padavine se očekuju sa juga od poslijepodnevnih sati. Većinom u nizinama će padati kiša. Snijeg u Krajini i sjevernim područjima Bosne. Na planinama će padati snijeg. Padavine nisu obilne. U većem dijelu zemlje vjetar slab do umjerene jačine jugoistočnog smjera. U Krajini, sjevernim i sjeveroistočnim područjima vjetar istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 0 i 5°C, na jugu zemlje od 8 do 11°C.

Biometeorološke prilike postepeno će se pogoršavati tokom dana. Promjena vremena, kod hroničnih bolesnika i meteoropata mogla bi dovesti do jačanja tegoba, stoga je preporučljivo reducirati kretanje i ne pretjerivati sa aktivnostima. Osjet hladnoće će biti izraženiji usljed većeg sadržaja vlage u zraku, o čemu bi trebali povesti računa, prije svih astmatičari i osobe sa ishemijskim bolestima.

Prema informacijama iz PS Kalesija, u protekla 24 sata dogodila se jedna saobraćajna nesreća u Gornjoj Kalesiji. Jedno lice zadobilo je povrede o čijem stepenu se ljekari nisu izjasnili.

Ljekari i medicinski tehničari u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Kalesija obavili su 38 pregleda.

Smeće se danas (utorak 6. februar 2018.) odvozi iz naselja Gojčin, Jelovo Brdo, Jajići, Zukići, Brda, Hrvačići – AERODROM, Seljublje, Horozovina, Paraći, (Hrasno Donje zaseok Brdo), Lipovice, Meškovići i Ibralići, Bukvari, Barčići i Šehići.

Požar

Općina Kalesija. VJ općine Kalesija imala je požar (odžak na stambenom objektu – kuća) u MZ Tojšići.

Stanje na cestama

Magla ovoga jutra smanjuje vidljivost na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove. Izdvajamo dionicu autoputa A-1 Sarajevo sjever-Kakanj, putne pravce: Olovo-Tuzla-Orašje, Kobiljača-Kiseljak-Kaonik, Lašva-Vitez-Novi Travnik i Drvar-Bosansko Grahovo, kao i puteve u dolinama rijeka Save i Drine. Zbog niskih temperatura u jutarnjim satima moguća je mjestimična poledica. Oprez savjetujemo na dionicama u planinskim predjelima, kao i na mostovima, vijeduktima i prilazima tunelima. Učestali su odroni zemlje ili kamenja, posebno preko planinskih prevoja, kao i na putevima koji prolaze kroz usjeke. Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Zbog aktivnog klizišta na dionici autoputa A-1 Sarajevo zapad-Lepenica na lokalitetu Ban Brdo, saobraća se preticajnom trakom. Molimo vozače da na ovoj dionici autoputa voze opreznije i smanjenom brzinom.

Aktivna su klizišta i na magistralnom putu M-16 Banja Luka-Crna Rijeka (na lokalitetu Gornji Šeher), kao i na regionalnim putevima R-441 Banja Luka-Turbe (Ljubačevo) i R-454a Bratunac-Drinjača. Na ovim dionicama izmjenjen je režim saobraćanja.

Jednom trakom saobraća se na magistralnom putu M-14.2 Resanovci-Drvar, a razlog je urušavanje potpornog zida.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: