Servisne informacije za utorak 05.06.2018.

U Kalesiji i okolnim mjestima jutros je vedro i sunčano. Temperatura u 8 sati iznosila je 17 stepeni celzijusa, relativna vlažnost zraka 93 procenta, atmosferski pritisak 981 hektopaskal. Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme. Po kotlinama i uz riječne tokove moguća je magla ili niska oblačnost. Od sredine dana, postupno povećanje oblačnosti. Tokom dana, nestabilno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Padavine poslije podne i u večernjim satima. Lokalno postoje uvjeti i za pojavu grada. Vjetar u Bosni slab do umjeren sjeverozapadnog smjera, a u Hercegovini umjereno jugo. Najviša dnevna temperatura od 26 do 32 stepena celzijusa.

Nakon svježije noći i mirnijeg sna, veći dio prijepodneva će također biti ugodnije uz umjerene temperature. U drugom dijelu dana moguć je pojačan osjet sparine, stoga je preporučljivo ne izlagati se pretjeranim aktivnostima, te posvetiti pažnju zaštiti od vrućine i UV zračenja. Preporučljivo je slojevito se odjenuti. Moguće su meteoropatske reakcije poput promjene raspoloženja, prijevremenog umora, glavobolje i dekoncentracije.

Prema informacijama iz PS Kalesija, u protekla 24 sata počinjeno je jedno krivično djelo – oštećenje tuđe stvari u Memićima.

Ljekari i medicinski tehničari u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Kalesija obavili su 64 pregleda.

Kvalitet zraka

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, kvalitet zraka za 04.06.2018. godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje i Lukavac dok se na lokalitetima Živinice i Mobilna: Gračanica nije mogao ocijeniti.

Požari

Prema izvještajima operativnih centara civilne zaštite sa područja Tuzlanskog kantona vatrogasne jedinice su, osim nekoliko tehničkih, imale i jednu intervenciju na gašenju požara i to:

– PVJ Živinice je imala intervenciju na zapaljenom smeću na divljoj deponiji smeća kod pilane Hrastik.

Požar je lokalizovan i ugašen.

Stanje na cestama

Kolovoz je mjestimično vlažan, a frekvencija vozila u jutarnjim satima pojačana u gradskim centrima.

Na dionicama koje prolaze kroz usjeke, kao i preko planinskih prevoja upozoravamo na moguće sitnije odrone zemlje ili kamenja.

Na dionici autoputa A-1 Lepenica-Tarčin, zbog radova na potpornom zidu saobraća se preticajnom trakom, uz ograničenje brzine od 60 km/h. Na dionici A-1 Sarajevo sjever-Lepenica zbog sanacije klizišta, saobraćaj je kod tunela Igman preusmjeren u preticajnu traku, dok je na lokalitetu Treševine usporeno saobraćanje.

Radovi na deminiranju terena, aktuelni su radnim danima u vremenu od 08:00 do 16:00 sati na magistralnom putu M-14.1, na ulazu u Bosanski Brod iz pravca Donjeg Svilaja (naselje Struge). U navedenom terminu dolazi do polusatnih obustava saobraćaja uz 15 minutno propuštanje vozila.

Zbog izvođenja neophodnih radova na dionici magistralnog puta M-16.1 Klašnice-Prnjavor (u mjestu Hrvaćani), na ukrštanju magistralnog puta sa autoputem u zoni vijadukta Crkvište, obustavljen je saobraćaj i preusmjeren na privremenu zaobilaznicu u neposrednoj blizini.

Sanacioni radovi danas se izvode na magistralnom putu M-5 Bihać-Izačić, zbog čega se saobraća jednom trakom uz povremene kraće obustave.

Na ostalim dionicama na kojima se izvode sanacioni radovi, saobraća se sporije uz poštivanje privremeno postavljene signalizacije.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: