Servisne informacije za utorak 04.02.2020. godine

U Kalesiji i okolnim mjestima jutros je oblačno vrijeme. Temperatura u 8 sati iznosila je 8 stepeni. Danas će u našoj zemlji preovladavati oblačno vrijeme. Poslije podne sa kišom u nižim područjima, a u višim sa susnježicom i snijegom. Krajem dana ili u večernjim satima snijeg i susnježica su mogući i u nizinama centralne, istočne i zapadne Bosne. Vjetar umjeren, povremeno sa jakim udarima, prije podne jugozapadni, a poslije podne u skretanju na sjeverozapadni. Dnevna temperatura od 10 do 16 °C. Tokom poslijepodneva pad temperature zraka.

Biometeorološka prognoza je nepovoljna. Pod uticajem nadolazeće promjene, većina stanovništva biće lošijeg raspoloženja, a tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata će biti izraženije. Sa jačanjem osjeta hladnoće, opšta slika će se postepeno, do kraja dana, pogoršati u cijeloj zemlji. Moguće su reakcije na promjenu vremena u vidu reumatskih bolova, nervoze, u noći problemi sa snom.

U protekla 24 sata, na području Tuzlanskog kantona javni red i mir narušen pet puta, evidentirano je izvršenje 11 krivičnih djela, dogodile su se četiri saobraćajne nesreće.

U protekla 24 sata na području Kalesije javni red i mir narušen je jednom.

Ljekari i medicinski tehničari u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Kalesija obavili su 54 pregleda.

Na UKC-u Tuzla rođeno je 12 beba, osam dječaka i četiri djevojčice.

Smeće se danas odvozi iz naselja: Barčići, Bukvari, Zulfići, Dedajići, Lipovice, Meškovići, Ibralići, Šehići, Seljublje, Horozovina, Paraći, Jajići, Zukići, Hrvačići i Brda.

Požari

Prema izvještajima operativnih centara civilne zaštite sa područja Tuzlanskog kantona, u protekla 24 sata vatrogasne jedinice su pored  nekoliko tehničkih  imale i dvije intervencije na gašenju požara i to na području Grada Tuzla, u ulici 18. Hrvatske brigade gdje je gorio dimnjak na privatnom stambenom objektu, i na području općine Lukavac gdje je u naselju Bistarac došlo do požara na privatnom stambenom objektu (kuća). Požari su lokalizirani i ugašeni.

Stanje na cestama

Magla ovoga jutra smanjuje vidljivost u dolinama rijeka Lašve i Vrbasa, kao i na putnim pravcima: Livno-Kupres, Livno-Tomislavgrad, Glamoč-Mliništa i Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje.

Vozačima skrećemo pažnju na učestale odrone zemlje ili kamenja na kolovoz. Poseban oprez savjetujemo na dionicama koje prolaze kroz kanjone i preko planinskih prevoja. Na svim putnim pravcima savjetujemo opreznu vožnju i podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Na magistralnom putu Jajce-Crna Rijeka zbog sanacionih radova do 16 sati dolazi do povremenih polusatnih obustava (uz 15-minutno propuštanje vozila). Iza 16 sati na ovoj dionici saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, tokom dana saobraća se dvosmjerno od 05 do 21 sat. U vremenu od 21 sat do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je u vremenu od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase koriste obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona preusmjeravaju se na alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Sporije zbog radova, saobraća se i na magistralnim putevima: Jablanica-Mostar (Potoci), Sarajevo-Trnovo (Krupac), Crna Rijeka-Mrkonjić Grad i Ključ-Bosanski Petrovac (Lanište).

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Iz sigurnosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: