Servisne informacije za utorak 03.12.2019. godine

Jutros je u Kalesiji oblačno vrijeme sa slabim snijegom. Temperatura u 8 sati iznosila je 0 stepeni. Danas prije podne oblačno sa snijegom u centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima, a na jugu kiša. Od poslijepodnevnih sati u Bosni djelomično smanjenje oblačnosti, a u Hercegovini razvedravanje. Vjetar u Bosni slab sjevernog i sjevereoistočnog smjera. U Hercegovini umjereno jaka bura. Najviša dnevna temperatura zraka između 0 i 5°C, na jugu zemlje do 10°C.

Tmurno i hladno vrijeme praćeno padavinama loše će djelovati na većinu populacije. Tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata biće izraženije. Neophodno je umanjiti aktivnosti i posvetiti pažnju primjerenom odijevanju. Osjet hladnoće dodatno će se pojačati usljed povećanog sadržaja vlage u zraku.

U protekla 24 sata, na području TK javni red i mir nije narušavan, evidentirano je pet krivičnih djela, dogodilo se pet saobraćajnih nesreća.

Ljekari i medicinski tehničari u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Kalesija obavili su 53 pregleda.

Na UKC-u Tuzla rođeno je sedam beba, dvije djevojčice i pet dječaka.

Smeće se danas odvozi iz naselja: Od Begove pekare, Gutići, Dolina, Rainci Gornji – od raskršća za Šehiće do Begove pekare, Vukovije Donje – od Kehonjine kafane desno, Jutel desno, Džamija, Škola, Veterinarska stanica, Herići, Mezarje, Bulatovci, Memići do rijeke Tavne, Brezik, Hemlijaši, Zukanovići i Markovići. 

Stanje na cestama

Ugaženog i raskvašenog snijega na kolovozu ovoga jutra ima na putnim pravcima Semizovac-Olovo-Kladanj, Mokro-Rogatica, Bihać-Bosanski Petrovac, Prozor-Gornji Vakuf, Vlasenica–Han Pijesak-Sokolac i Turbe-Banja Luka, kao i na putevima na području Livna, Bosanskog Grahova, Drvara i Glamoča.

Na putnom pravcu Livno-Šuica dodatne poteškoće stvara jak vjetar koji formira sniježne nanose.

Na autoputu A-1 Sarajevo sjever –Sarajevo zapad zbog sniježnih padavina na snazi je ograničenje brzine na 80 km/h, dok je na dionici Sarajevo zapad –Tarčin brzina ograničena na 60 km/h.

Zbog niskih temperatura upozoravamo i na moguću poledicu, posebno u višim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima.

Na svim dionicama savjetujemo maksimalno opreznu vožnju i podsjećamo da je na snazi zakonska obaveza posjedovanja zimske opreme.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, tokom dana saobraća se dvosmjerno od 05 do 21 sat. U vremenu od 21 sat do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je u vremenu od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase koriste obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona preusmjeravaju se na alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Zbog zimskih uslova za vožnju u Hrvatskoj, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila sa prikolicom i šlepere na graničnom prelazu Izačić.

Iz sigurnosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: