Servisne informacije za utorak 02.04.2019.

Jutros je u Kalesiji vedro i sunčano vrijeme. Temperatura u 8 sati iznosila je 6 stepeni celzijusa. Danas u Bosni sunčano prije podne. U poslijepodnevnim i večernjim satima u Bosni se očekuju lokalni pljuskovi, moguća i grmljavina. U Hercegovini veći dio dana sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. U večernjim satima naoblačenje sa juga proširit će se na cijelu zemlju. Vjetar slab, prije podne sjeveroistočnog smjera. U drugom dijelu dana vjetar postepeno mijenja smjer na jugo. Najviša dnevna temperatura zraka između 17 i 24°C.

Biometeorološke prilike su relativno povoljne. Tokom prijepodneva će biti svježije i ugodnije. U drugom dijelu dana, pod uticajem nadolazeće promjene i jačanja juga, tegobe kod osjetljivih osoba mogle bi biti izraženije. Preporučljivo je umanjiti aktivnosti. Opšta slika dodatno će se pogoršati sa dolaskom noći.

U MUP-u TK smo saznali da je javni red i mir narušen jednom, evidentirano je izvršenje devet krivičnih djela. Na području TK dogodile su se četiri saobraćajne nesreće, u kojima je lakše povrijeđena jedna osoba.

Ljekari i medicinski tehničari u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Kalesija obavili su 50 pregleda.

U porodilištu UKC Tuzla, u protekla 24 sata rođen je jedan dječak i jedna djevojčica.

Radnici KP Komunalac DD Kalesija odvoz otpada danas vrše iz sljedećih naseljenih mjesta: Lipovice, Meškovići, Ibralići, Šehići, Seljublje, Horozovina, Paraći, Barčići, Bukvari, Zulfići, Dedajići, Jajići, Zukići, Hrvačići i Brda.

Požari

Prema izvještajima operativnih centara civlne zaštite na TK, vatrogasne jedinice su pored nekoliko tehničkih imale i deset intervencija na gašenju požara i to na području Grada Tuzla pet intervencija. Tri intervencije na gašenju niskog rastinja u naseljima Čaklovići, Solina i Kovačevo Selo i dvije intervencije na gašenju požara na divljim deponijama smeća u naseljima Gornja Tuzla i Mušinac.

Dvije intervencije na području općine Gradačac, naselje Mionica III, nisko rastinje i naselje Krčevine Donje šuma.

Na području općine Lukavac dvije intervencije na gašenju požara niskog rastinja i šume u dva navrata u naselju Jaruške.

U naselju Babajići, na području općine Kalesija požar niskog rastinja ukupne površine cca 5 duluma. Svi požari su lokalizirani i ugašeni.

Stanje na cestama

Zbog radova u tunelu Vranduk II, na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila saobraća se jednom trakom-naizmjenično. Tokom dana, zbog pojačane frekvencije vozila na ovoj dionici, dolazi do formiranja dužih kolona vozila u oba smjera.

U toku su radovi na izgradnji kružnog toka na magistralnom putu M-18 Semizovac-Vogošća (na ulazu u Vogošću), zbog čega se saobraća sporije, uz obavezno poštivanje privremeno postavljene signalizacije.

Zbog izvođenja sanacionih radova, jednom trakom saobraća se i na magistralnim putevima: M-2 prolaz kroz Neum, M-14.2 Bosanski Šamac-Domaljevac i M-16 Banja Luka–Crna Rijeka (u mjestu Dabrac).

Na magistralnom putu M-16.4 Novi Travnik-Bugojno zbog radova na rekonstrukciji mosta na ulazu u Bugojno, na snazi je zabrana saobraćaja za teretna vozila preko 7 tona ukupne mase. Alternativni pravac za ovu kategoriju vozila je preko Travnika i Donjeg Vakufa.

Uz povoljne vremenske uslove i saobraćajna situacija u BIH jutros je dobra. Vozi se po pretežno suhom kolovozu i uz uglavnom dobru vidljivost. I pored toga, mi apelujemo na sve učesnike u saobraćaju da budu maksimalno oprezni i da poštuju saobraćajne propise.

Na graničnim prelazima zadržavanja su do 30 minuta.

Zbog radova u Hrvatskoj, zatvoreni su granični prelazi Ivanica-Gornji Brgat i Bosanski Novi-Dvor (za vrijeme obustave, omogućen je prelazak pješaka i biciklista). Iz sigurnosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: