Servisne informacije za subotu 31.03.2018.

Jutros je u Kalesiji i okolnim mjestima umjereno oblačno i sunčano. Temperatura u 8 sati iznosila je 12 stepeni celzijusa. Danas u Bosni i Hercegovini nestabilno vrijeme. Prije podne kiša se prognozira u Krajini, zapadnim i jugozapadnim područjima Bosne i u Hercegovini. Od sredine dana prema poslijepodnevnim satima padavine će se postepeno premještati prema istoku zemlje. U poslijepodnevnim i večernjim satima jače padavine su izgledne u Hercegovini, centralnim i istočnim područjima Bosne. U Hercegovini se očekuje više padavina, od 30 do 60 litara po metru kvadratnom. Lokalno može pasti do 80 litara. U Krajini, zapadnim, jugozapadnim i centralnim područjima Bosne se prognozira do 30 litara kiše, a u istočnim i do 40 litara. Od sredine dana prema poslijepodnevnim satima je moguća i grmljavina. Prognozira se i jako jugo sa olujnim udarima brzine 60 do 80 km/h. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 15 i 21°C.

Biometeorološka prognoza je nepovoljna. Pogoršanje vremena, praćeno povremenim padavinama i južinom, loše će djelovati na hronične bolesnike i meteoropate. Moguće su reakcije na promjenu u vidu reumatskih bolova, nervoze, glavobolje, u noći problemi sa snom. Negativni uticaj promjene više će doći do izražaja u Hercegovini i Krajini.

Prema informacijama iz PS Kalesija, u protekla 24 sata dogodila se jedna saobraćajna nesreća u Kalesiji u kojoj nije bilo povrijeđenih lica. U Miljanovcima je u jednom slučaju narušen javni red i mir.

Ljekari i medicinski tehničari u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Kalesija obavili su 65 pregleda.

Stanje na cestama

Na autoputu A-1 dionici Sarajevo zapad-Lepenica zbog aktivnog klizišta na lokalitetu Ban Brdo, saobraćaj je u tunelu Igman, kao i na mjestu radova, preusmjeren iz vozne u preticajnu traku. Zbog sanacije klizišta na lokalitetu Treševine, na dionici A-1 Sarajevo sjever – Sarajevo zapad (desna strana po stacionaži), usporeno je saobraćanje.

Zbog sanacionih radova na vijaduktu Briješće na magistralnom putu M-17 Rajlovac-Stup saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na kružni tok (rotor) u ulici Safeta Zajke.

Za teretna vozila preko 3,5 t saobraćaj je obustavljen na magistralnom putu M-14.1 Bosanski Brod-Velika Brusnica, kao i na regionalnom putu R-419 Rakitno-Blidinje.

Zbog mjestimično jakih udara vjetra, vozače upozoravamo na mogućnost urušavanja stabala i polomljenog granja na kolovoz. Učestali su odroni zemlje ili kamenja na kolovoz. Izdvajamo putne pravce: Sarajevo-Foča, Bihać-Bosanska Krupa, Konjic-Mostar, Jajce-Banja Luka, Bugojno-Novi Travnik, Rogatica-Višegrad i Turbe-Karanovac.

Zbog nastupajućeg praznika a i vikenda veće gužve u toku dana očekujemo, kako na graničnim prelazima, tako i na putevima u našoj zemlji. Na graničnim prelazima zadržavanja trenutno nisu duža od 30 minuta.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: