Servisne informacije za subotu 27.01.2018.

U Kalesiji i okolnim mjestima jutro je sunčano uz umjerenu oblačnost. Temperatura u 8 sati iznosila je minus jedan stepen celzijusa. Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Prije podne po koltinama i uz riječne tokove sa maglom ili niskim oblacima. Krajem dana naoblačenje u Krajini. Vjetar slab južnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 7 i 13 stepeni.

Pod uticajem stabilnog vremena, biometeorološke prilike će biti povoljnije. Hronični bolesnici i meteoropati trebali bi osjetiti olakšanje. Obzirom na niže temperature tokom jutra i večeri, neophodno je povesti računa o primjerenom odijevanju, naročito u unutrašnjosti zemlje. Savjetujemo Vam da topliji dio dana provedete van gradske sredine.

Ljekari i medicinski tehničari u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Kalesija obavili su 54 pregleda.

Stanje na cestama

Gusta magla ovoga jutra smanjuje vidljivost na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove i jezera, a posebno izdvajamo magistralne puteve M-17 Konjic-Drežnica i M-16.2 Prozor-Jablanica, gdje je vidljivost smanjena na 30 do 50 metara, zatim dionice uz rijeke Lašvu i Savu, kao i šire područje Bosanskog Grahova i Foče, te dijelove Kantona Sarajevo.

Zbog aktivnog klizišta na autoputu A-1 Sarajevo zapad-Tarčin (lokalitet Ban Brdo) u dužini od 1 km vozila saobraćaju preticajnom trakom. Molimo vozače da na ovoj dionici autoputa voze opreznije i smanjenom brzinom.

Zbog učestalih odrona izdvajamo puteve: Sarajevo-Foča, Srbljani-Bosanska Krupa, Vinac-Donji Vakuf-Komar-Nević Polje, Bugojno-Kupreška vrata i Crna Rijeka-Jajce. Savjetujemo oprezniju vožnju i napominjemo vozače da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Zbog obilježavanja godišnjice „Igmanskog marša“ danas od 11 do 14:30 sati doći će do obustave saobraćaja na regionalnom putu R-442 Hadžići-Bjelašnica, na dionici od „Brezovače“ do Velikog polja na Igmanu. Za vrijeme obustave alternativni pravac je Hadžići-Ilidža-Stup-Vojkovići-R-442 Bjelašnica i obratno.

Na magistralnom putu M-14.2 Resanovci-Drvar zbog urušavanja potpornog zida saobraća se jednom trakom.

Zbog aktiviranih klizišta izmjenjen je režim saobraćaja na magistralnom putu M-16 Banja Luka-Crna Rijeka (na lokalitetu Gornji Šeher), kao i na regionalnim putevima R-441 Banja Luka-Turbe (Ljubačevo) i R-454a Bratunac-Drinjača.

Na graničnim prelazima ovoga jutra nema dužih zadržavanja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: