Servisne informacije za ponedjeljak 30.12.2019. godine

U Kalesiji i okolnim mjestima jutros je oblačno. Temperatura u 8 sati iznosila je – 3 stepena celzijusa. Danas u većem dijelu Bosne prije podne oblačno, a u drugoj polovini dana postepeno razvedravanje. U Hercegovini većinom sunčano. Prije podne više oblačnosti na sjeveru Hercegovine. Vjetar u Bosni slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. U Hercegovini umjereno jaka bura. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između -3 i 3°C, na jugu zemlje do 8°C.

Biometeorološka prognoza je relativno povoljna. Mada će temperature zraka i dalje biti niske, postepena stabilizacija vremenskih prilika ipak će pozitivno djelovati na opštu sliku. Negativni uticaj promjene najduže će se zadržati na krajnjem istoku zemlje. U Hercegovini nešto povoljnija opšta slika, sunčanije, pri tome prohladno, uz buru koja će povremeno kvariti ugođaj.

U protekla 24 sata, na području Tuzlanskog kantona javni red i mir narušen je jednom, evidentirano je šest krivičnih djela, dogodilo se 19 saobraćajnih nesreća.

Ljekari i medicinski tehničari u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Kalesija obavili su 94 pregleda.

Smeće se danas odvozi iz naselja: MZ Tojšići – Centar, Tojšići Gornji do Hidana i Žutog mosta kod  pijace, Zates – od magistrale, Javrići, Novo naselje Aerodrom, Kalesija Gornja, Jusupovići, Pahunjak i Kadrići.

Stanje na cestama

Ugaženog i raskvašenog snijega na kolovozu ima u višim predjelima, pa vozače pozivamo na pojačan oprez. Izdvajamo putne pravce: Mokro-Rogatica, Trnovo-Dobro Polje, Sokolac-Han Pijesak-Vlasenica, Šuica-Kupres, Prozor- Gornji Vakuf i Turbe-Banja Luka. Zbog niskih temperatura upozoravamo i na moguću poledicu, posebno u planinskim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima. Na svim dionicama savjetujemo maksimalno opreznu vožnju i podsjećamo da je na snazi zakonska obaveza posjedovanja zimske opreme.

Polusatne obustave saobraćaja uz 15 minutno propuštanje vozila, aktuelne su u vremenu od 07 do 16 sati, na magistralnom putu Jajce-Crna Rijeka kod mjesta Zdaljevac, gdje se izvode sanacioni radovi. Poslije 16 sati na ovoj lokaciji saobraća se jednom trakom, naizmjenično.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, tokom dana saobraća se dvosmjerno od 05 do 21 sat. U vremenu od 21 sat do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je u vremenu od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase koriste obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona preusmjeravaju se na alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Na graničnim prelazima zadržavanja za sada nisu duža od 30 minuta.

Iz sigurnosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: