Servisne informacije za ponedjeljak 29.10.2018.

U Kalesiji i okolnim mjestima jutros je sunčano uz umjerenu oblačnost. Temperatura u 8 sati iznosila je 15 stepeni celzijusa. Danas obilnija kiša u Hercegovini i jugozapadnim područjima Bosne, gdje se prognozira između 40 i 80 litara kiše po metru kvadratnom. Lokalno može pasti i do 120 litara. Kiša se još prognozira, ali ne i obilna, u centralnim i zapadnim područjima Bosne, a na sjeveru i istoku Bosne slabije padavine. Od kraja dana prema jutarnjim satima u utorak nove padavine sa zapada će preći preko cijele zemlje. Danas vjetrovito. Veći dio dana sa jakim udarima juga od 45 do 65 km/h. Od večernjih sati i tokom noći na utorak se očekuje dalje jačanje juga sa udarima od 70 do 95km/h. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 16 i 21°C, na sjeveru i sjeveroistoku Bosne do 24°C.

Slično kao u dane vikenda. Nestabilno vrijeme, uz preovladavajuće južno strujanje, kod osjetljivih osoba uzrokovaće jačanje tegoba vezanih uz njihove bolesti. Preporučljivo je suzdržati se od jačih napora. Opšta slika će biti lošija na jugu i jugozapadu zemlje. Na sjeveru nešto ugodnije, uz povremene sunčane intervale, mada nadprosječno toplo, naročito u drugom dijelu dana, što bi također moglo praviti probleme hroničnim bolesnicima.

U protekla 24 sata, na području TK javni red i mir narušen 3 puta, evidentirano 5 krivičnih djela, dogodilo se 11 saobraćajnih nesreća, teške tjelesne povrede zadobilo je 1 lice, lakše tjelesne povrede zadobilo je 6 lica, dok je 7 lica zadobila „nn“ povrede, evidentirano 5 saobraćajnih nezgoda sa materijalnom štetom.

Ljekari i medicinski tehničari u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Kalesija u toku vikenda obavili su 106 pregleda.

U tuzlanskom porodilištu rođeno 5 beba, 3 djevojčice i 2 dječaka.

Smeće se danas odvozi iz naselja: Kikači Centar, Kikači Gornji, Ćivića Brdo i Kundakovići, Prnjavor, Kurtići i Dubnica Donja, od benziske pumpe do raskršća prema Šehićima, Tubići, Novo Naselje, Magistralni put do Prnjavora – Huremi i Ulica Senada Požegića.

Stanje na cestama

Kolovoz je pretežno vlažan ili mokar. Na putevima koji prolaze kroz usjeke i preko planinskih prevoja, učestali su odroni zemlje ili kamenja. Vozače upozoravamo i na mjestimično jake udare vjetra u zapadnim i jugozapadnim krajevima naše zemlje . Jutarnja magla smanjuje vidljivost, u kotlinama i uz riječne tokove, kao i u višim predjelima. Izdvajamo puteve u dolinama rijeka Lašve i Vrbasa, kao i puteve na području Makljena. Pojačan je promet vozila u blizini većih gradskih centara.

Granični prelaz Velika Kladuša-Maljevac još uvijek je zatvoren od strane MUP-a RH, zbog čega je onemogućen promet preko prelaza.

Danas (29.10.) u periodu od 13 do 17 sati zbog radova u Hrvatskoj, doći će do obustave saobraćaja u trajanju od 20 do 30 minuta na GP Ivanica-Gornji Brgat. Zbog radova u Hrvatskoj i dalje je obustavljen saobraćaj na graničnom prelazu Bosanski Novi-Dvor.

Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja za sada nisu duža od 30 minuta.

Saobraćaj teretnih vozila obustavljen je zbog rekonstrukcije mosta na magistralnom putu M-16.4 Novi Travnik-Bugojno (na ulazu u Bugojno). Za vrijeme ovih radova teretna vozila preusmjeravaju se na alternativni pravac Bugojno-Donji Vakuf-Travnik-Nević Polje, dok putnička vozila saobraćaju obilaznicom u neposrednoj blizini.

Sanacioni radovi izvode se na autoputu A-1 dionice Sarajevo zapad-Lepenica i Podlugovi-Visoko, kao i na magistralnim putevima: M-6 Domanovići-Stolac, M-5 Mrkonjić Grad-Ključ, M-4 Teslić-Karuše, M-5 Donji Vakuf-Travnik, M-16 Banja Luka-Jajce i M-18 Semizovac-Olovo-Kladanj.

Na ovim dionicama saobraća se sporije, uz obavezno poštivanje privremeno postavljene signalizacije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: