Servisne informacije za ponedjeljak 28.05.2018.

Jutros je u Kalesiji vedro i sunčano vrijeme. Temperatura u 8 sati iznosila je 17 stepeni celzijusa, relativna vlažnost zraka 100 procenata, atmosferski pritisak 991 hektopaskal. Danas će preovladavati sunčano sa umjerenom naoblakom. U drugoj polovini dana se prognozira razvoj konvektivne oblačnosti koji će u poslijepodnevnim i večernjim satima usloviti lokalne pljuskove i grmljavinu. Vjetar slab do umjerene jačine istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 24 i 30°C, na jugu zemlje do 32°C.

Tokom prijepodneva će biti ugodnije, dok bi u drugom dijelu dana, usljed strujanja toplijeg zraka, porasta temperature i sparnog vremena, osjetljive osobe trebale biti opreznije i ne pretjerivati sa aktivnostima. Moguće su meteoropatske reakcije poput glavobolje, nervoze, malaksalosti. Pljuskovite padavine također će remetiti osjet ugode.

Ljekari i medicinski tehničari u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Kalesija obavili su 118 pregleda.

Smeće se danas (28.05.2018.) odvozi iz naselja: Gornje Hrasno, Donje Hrasno, Babina Luka, Gornji Rainci od Begove pekare desna strana do stadiona Gornji Rainci, Tojšići – Centar, Gornji Tojšići do Hidana.

Ocjena kvaliteta zraka na području TK-a

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, kvalitet zraka za dan 27.05.2018 godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac, dok se na lokalitetima Živinice, Mobilna Gračanica ne može ocijeniti.

Požari

Vatrogasne jedinice na području Tuzlanskog kantona, osim nekoliko tehničkih imale su i jednu intervenciju na gašenju požara i to:

Grad Tuzla, PVB Tuzla imala je intervenciju na gašenju požara divlje deponije smeća u naselju Lipnica. Požar je lokalizovan i ugašen.

Stanje na cestama

Zbog radova na učvršćivanju potpornog zida na dionici A-1 Lepenica- Tarčin danas od 9 sati bit će zatvorena vozna traka u smjeru Tarčina (Mostara). U vrijeme izvođenja radova saobraćaj će biti preusmjeren iz vozne u preticajnu traku.
Na autoputu A-1 dionici Sarajevo sjever-Lepenica zbog sanacije klizišta, saobraćaj je u tunelu Igman preusmjeren iz vozne u preticajnu traku, dok je na lokalitetu Treševine usporeno saobraćanje.

Radovi na deminiranju terena, aktuelni su radnim danima od 08 do 16 sati na magistralnom putu M-14.1, na ulazu u Bosanski Brod iz pravca Donjeg Svilaja (naselje Struge). U navedenom terminu dolazi do polusatnih obustava saobraćaja, uz 15 minutno propuštanje vozila.

Zbog radova na saniranju škarpi i kosina na magistralnom putu M-14 Srbljani-Bosanska Krupa saobraća se jednom trakom uz povremene kratke obustave.

Jednom trakom saobraća se na magistralnom putu M-18 Sarajevo – Foča, na lokalitetu Sijeračke Stijene, zbog većeg odrona, kao i na putnim pravcima: Banja Luka-Crna Rijeka, Banja Luka-Turbe i Lopare-Čelić, zbog aktivnih klizišta.

Na putevima u BiH ovoga jutra saobraća se uz relativno povoljne vremenske uvjete i slab do umjeren promet vozila. Savjetujemo oprezniju vožnju, prilagođenu trenutnim uvjetima i stanju na putevima.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: