Servisne informacije za ponedjeljak 24.12.2018.

U Kalesiji i okolnim mjestima jutros oblačno vrijeme. Temperatura u 8 sati iznosila je 12 stepeni celzijusa. Danas u Bosni i Hercegovini jače naoblačenje sa sjevera će se sredinom dana proširiti na cijelu zemlju i u nizinama usloviti kišu. Snijeg se prognozira iznad 800 metara nadmorske visine. Prije podne vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera. Sa dolaskom padavina vjetar mijenja smjer na sjever umjerene jačine sa jakim udarima. Temperatura zraka veća prije podne. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 7 i 12°C, na jugu zemlje i u Krajini do 16°C. U drugoj polovini dana temperatura zraka u opadanju.

Nakon tmurnog jutra, praćenog padavinama, u drugom dijelu dana preovladavaće stabilnije vrijeme, pri tome će sa dolaskom noći biti hladnije usljed jačanja sjevernog strujanja. Tegobe kod osjetljivih osoba trebale bi se postepeno umanjiti. Preporučljivo je umanjiti aktivnosti.

Iz MUP-a TK smo saznali da je javni red i mir narušen tri puta, evidentirano je izvršenje šest krivičnih djela i na području TK se dogodilo šest saobraćajnih nesreća, u kojima je jedna osoba zadobila lakše tjelesne povrede.

Ljekari i medicinski tehničari u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Kalesija tokom vikenda obavili su 107 pregleda.

U tuzlanskom porodilištu rođene tri bebe; jedan dječak i dvije djevojčice.

Smeće se odvozi iz naselja od raskršća Medaš – Pista prema džamiji Vukovije Gornje – Bara do pijace mosta Tojšići, Novo Naselje, Prnjavor, Kurtići i Dubnica Donja, Vukovije Donje, Jukanovići desna strana do Piste, Bulatovci, Memići do rijeke Tavne, Brezik, Hemlijaši, Zukanovići i Markovići.

Stanje na cestama 

Na putevima u BiH saobraća se po pretežno mokrom kolovozu. Magla i niska oblačnost smanjuju vidljivost na dionicama magistralnih puteva: Livno- Šujica- Kupres, Tomislavgrad- Šujica, Novi Travnik- Bugojno (Rostovo), Prozor-Jablanica i Konjic-Drežnica, kao i uz rijeku Savu, Lašvu i Drinu. Na planinskim prevojima mogući su sitniji odroni zemlje ili kamenja na kolovoz. Vozače pozivamo na opreznu vožnju i podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno. Na širem području Bihaća i Bosanskog Petrovca vozače upozoravamo na jake udare vjetra.

Na regionalnom putu R-419 Mihalji-Blidinje na snazi je obustava saobraćaja za teretna vozila preko 3,5 t.

U toku su radovi na sanaciji tunela Vranduk II i dva mosta (Bosna IV i Bosna V), zbog čega je izmjenjen režim saobraćaja na dionici magistralnog puta M-17 Zenica-Nemila. Vozila iz smjera Zenice koriste magistralni put M-17, dok se u suprotnom smjeru saobraćaj preusmjerava na regionalni put R-445 Nemila-Zenica.

Zbog predstojećih praznika, pojačana je frekvencija vozila na graničnim prelazima. Zadržavanja na graničnim prelazima ovoga jutra nisu duža od 30 minuta.

Zbog loših uslova za vožnju u Crnoj Gori zabranjen je saobraćaj za teretna vozila sa prikolicom i šlepere na graničnom prelazu Hum-Šćepan Polje. Na graničnom prelazu Bosanski Novi-Dvor obustavljen je saobraćaj zbog radova u Hrvatskoj.

Zbog nastupajućeg praznika katoličkog Božića, od danas (24.12.) od 12 sati do 25.12. do ponoći zabranjuje se prevoz eksplozivnih materija na području FBIH.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: