Servisne informacije za ponedjeljak 23.04.2018.

U Kalesiji i okolnim mjestima jutros je vedro i sunčano vrijeme. Temperatura u 8 sati iznosila je 9 stepeni celzijusa, relativna vlažnost zraka 100 procenata, atmosferski pritisak 988 hektopaskala. Danas u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. U drugoj polovini dana umjeren razvoj naoblake u planinskim područjima može usloviti slabe lokalne pljuskove. Vjetar slab, većinom jugozapadnog smjera. Na sjeveru zemlje vjetar zapadnog i sjeverozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka između 24 i 30°C.

Biometeorološka prognoza je povoljna. Većina stanovništva trebala bi biti dobrog raspoloženja, a hronični bolesnici i meteoropati neće imati izraženijih tegoba. Neophodno je povesti računa i o primjerenoj zaštiti od sunca.

Prema informacijama iz PS Kalesija, u protekla 24 sata dogodila se jedna saobraćajna nesreća u kojoj nije bilo povrijeđenih.

Ljekari i medicinski tehničari u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Kalesija obavili su 122 pregleda.

Smeće se danas (23.04.2018.) odvozi iz naselja: Vukovije Gornje – Masle, Ćive, Džafići, Vukovije Donje (od Jutela) prema Vukovijama Gornjim, Pista, Hadzići, Bulatovci, Memici do rijeke Tavne, Brezik, Hemlijaši, Zukanovići, Markovići do benziske pumpe.

Kvalitet zraka

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, kvalitet zraka za dan 22.04.2018. godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac i Mobilna: Teočak dok se na lokalitetu Živinice nije mogao ocijeniti.

Požari

Prema izvještajima operativnih centara civilne zaštite sa područja Tuzlanskog kantona, vatrogasne jedinice  u protekla 24 sata su, osim nekoliko tehničkih, imale i četiri  intervencije na gašenju požara i to:

Na području Grada Tuzla dvije intervenicje na gašenju požara niskog rastinja na manjim površinama u naseljima Kozlovac i Lipnica.

Na području općine Kalesija gdje je u naselju Miljanovci gorjelo nisko rastinje ukupne površine cca 1,5 Ha.

Na području općine Srebrenik gdje je gorjela divlja deponija smeća u naselju Ćehaje.

Svi požari su lokalizirani i ugašeni.

Deminiranje

„B“ tim za deminiranje FUCZ danas će započeti radove na deminiranju na području općine Sapna, na zadacima Trasa Marša mira Nezuk – Nezukovci ukupne površine 18.327,00 m2 i Trasa Marš mira Nezuk ukupne površine 26.506,00 m2. Projektom je predviđeno da se oba projekta deminiraju metodom „tehničko izviđanje“.

Stanje na cestama

Na autoputu A-1 dionici Sarajevo sjever-Lepenica zbog sanacije klizišta, saobraćaj je u tunelu Igman preusmjeren iz vozne u preticajnu traku, dok je na lokalitetu Treševine usporeno saobraćanje.

Zbog većeg odrona ili aktivnih klizišta, naizmjenično-jednom trakom saobraća se na putnim pravcima: Sarajevo-Foča (na lokalitetu Sijeračke Stijene), Banja Luka-Crna Rijeka i Lopare-Čelić.

Učestali su odroni na brojnim dionicama, a izdvajamo puteve: Bihać-Bosanska Krupa, Konjic-Mostar, Jajce-Banja Luka, Bugojno-Novi Travnik, Rogatica-Višegrad i Turbe-Karanovac.

Vozače savjetujemo da, bez obzira na povoljne vremenske i saobraćajne uslove voze maksimalno oprezno i da poštuju sve propise. Vozače teretnih vozila molimo da, kada iza sebe primjete dužu kolonu putničkih vozila, nakratko se isključe i tako spriječe duge kolone i rizična preticanja.

Na graničnim prelazima zadržavanja su kratkotrajna.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: