Servisne informacije za ponedjeljak 23.03.2020. godine

U Kalesiji i okolnim mjestima jutros je oblačno vrijeme. Temperatura u 8 sati iznosila je minus 1 stepen celzijusa. Danas u ranim jutarnjim satima prolazno slab snijeg u Bosni i sjeveru Hercegovine. U Bosni tokom dana pretežno oblačno sa novim padavinama u drugoj polovini dana. Većinom će padati snijeg ili susnježica. U nizinama ispočetka će padati i slaba kiša koja će preći u susnježicu i snijeg. U većem dijelu Hercegovine malo do umjereno oblačno i sunčano. Više oblačnosti na sjeveru i istoku Hercegovine. Vjetar u Bosni umjerene jačine sjevernog smjera, povremeno sa jakim udarima. U Hercegovini bura. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između -2 i 4, na jugu od 5 do 9 stepeni.

Biometeorološka prognoza je nepovoljna. Povećana naoblaka, padavine i tmurno vrijeme, uz osjetnije zahlađenje, kod hroničnih bolesnika uzrokovaće tegobe, pretežno u vidu reumatskih bolova, glavobolje, promjene raspoloženja. Osjet hladnoće će također biti izraženiji, stoga je preporučljivo adekvatno se odjenuti i posvetiti pažnju zaštiti od niskih temperatura tokom cijelog dana, naročito astmatičari i osobe sa ishemijskim problemima.

U protekla 24 sata, na području Tuzlanskog kantona javni red i mir nije narušavan, evidentirano je izvršenje četiri krivična djela, dogodilo se pet saobraćajnih nesreća.

U protekla 24 sata na području Kalesije evidentirano je jedno krivično djelo.

Ljekari i medicinski tehničari u Hitnoj službi Doma zdravlja Kalesija pregledali su 57 pacijenata.

Na UKC-u Tuzla rođene su dvije djevojčice.

Smeće se danas odvozi iz naselja: Vukovije Donje – od Kehonjine kafane desno, Jutel desno, Džamija, Škola, Veterinarska stanica, Herići, Mezarje, Kikači Centar, Kikači Gornji, Ćivića Brdo, Kundakovići, Spreče, Rainci Gornji – od raskršća za Šehiće do Begove pekare, Bulatovci, Memići do rijeke Tavne, Brezik, Hemlijaši, Zukanovići i Markovići. 

Stanje na cestama

Srbija je zatvorila granične prelaze prema BiH za sve prelaske. Izuzetak su granični prelazi Karakaj, Vardište i Rača koji ostaju otvoreni samo za robni saobraćaj.

Zbog sprečavanja širenja koronavirusa Hrvatska i Crna Gora zatvorili su granične prelaze prema Bosni i Hercegovini. Ulazak u te zemlje dozvoljen je samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila.

Na ulazu u našu zemlju duga je kolona teretnih vozila na graničnom prelazu Bosanska Gradiška. Na ostalim graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Na snazi je zabrana kretanja osobama mlađim od 18 i starijim od 65 godina na području Federacije BiH, a potpuna zabrana kretanja na snazi je u vremenu od 18 do 05 sati. Na području RS-a zabranjeno je kretanje starijim od 65 godina, dok je potpuna zabrana kretanja na snazi od 20h do 05h. Apelujemo na vozače da i unutar BiH putuju samo u nužnim situacijama i da se pridržavaju mjera zaštite od koronavirusa.

Ugaženog snijega na kolovozu ovoga jutra ima na putevima u višim predjelima centralne, jugozapadne i istočne Bosne, pa vozače na ovim dionicama pozivamo na maksimalno opreznu vožnju.

Upozoravamo na učestale odrone na brojnim dionicama. Napominjemo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno do 15.04..

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: