Servisne informacije za ponedjeljak 22.01.2018.

Jutros je u Kalesiji oblačno vrijeme. Temperatura u 8 sati iznosila je 0 stepeni, relativna vlažnost zraka 88 procenata, atmosferski pritisak 987 hektopaskala. Danas će u istočnim, jugoistočnim područjima Bosne preovladavati pretežno oblačno vrijeme, uz provremeno provijavanje slabog snijega prije podne. U ostatku naše zemlje pretežno sunčano. Vjetar slab do umjeren, zapadni i sjeverozapadni. Dnevne temperature od -1 do 5, na jugu od 4 do 9 °C.

Biometeorološka prognoza povoljnija je u odnosu na period iza nas, a najviše pažnje trebalo bi posvetiti adekvatnom odijevanju i zaštiti od hladnoće. Tegobe kod osjetljivih osoba će se umanjiti, ali ipak ne trebaju pretjerivati sa aktivnostima.

Ljekari i medicinski tehničari u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Kalesija obavili su 105 pregleda.

Smeće se danas (22.01.2018.) odvozi iz naselja Prnjavor, Kurtići, Huremi, Gornji Rainci od Begove pekare desna strana do stadiona  G.Rainci (Ciglana), Pedići, Vukovije Donje (od Jutela) prema Vukovijama Gornjim, Pista i Hadžići.

Kvalitet zraka

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK kvalitet zraka za dan 21.01.2018 godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac i Mobilna: Sapna, te prekomjerno zagađenog zraka na lokalitetu Živinice.

Požari

Prema izvještajima operativnih centara civilne zaštite sa područja Tuzlanskog kantona, u protekla 24 sata vatrogasne jedinice su pored nekoliko tehničkih imale i dvije intervencije na gašenju kontejnera (PVJ Živinice i PVJ Kalesija).

Stanje na cestama

Zbog niskih temperatura u nižim područjima kao i na zasjenjenim dijelovima puteva u višim predjelima, na mostovima i prilazima tunelima upozoravamo na poledicu i ugaženi snijeg na kolovozu. Izdvajamo putne pravce: Ripač-Vrtoče, Gornji Vakuf –Prozor, kao i puteve na području Romanije. . Na putnim pravcima Livno-Šujica-Kupres puše jak vjetar koji mjestimično stvara sniježne nanose. Apelujemo na vozače da vožnju prilagode trenutnom stanju i uslovima na putu. Podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Na magistralnom putu M-14.2 Resanovci-Drvar zbog urušavanja potpornog zida saobraća se jednom trakom.

Zbog aktiviranih klizišta izmjenjen je režim saobraćaja na magistralnom putu M-16 Banja Luka-Crna Rijeka (na lokalitetu Gornji Šeher), kao i na regionalnim putevima R-441 Banja Luka-Turbe (Ljubačevo) i R-454a Bratunac-Drinjača.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: