Servisne informacije za ponedjeljak 20.01.2020. godine

Jutros je u Kalesiji tmurno i maglovito. Temperatura u 8 sati iznosila je 0 stepeni. Danas će u Hercegovini i na jugozapadu Bosne preovladavati sunčano vrijeme. U ostatku zemlje pretežno oblačno. Vjetar u Bosni slab istočni i sjeveroistočni, a u Hercegovini umjerena bura. Dnevna temperatura od -2 do 4, na jugu od 5 do 11 °C.

Djelimična stabilizacija vremena pozitivno će djelovati na većinu stanovništva, a hronični bolesnici i meteoropati trebali bi osjetiti olakšanje. Obzirom na niže temperature zraka tokom jutra i večeri, neophodno je povesti računa o primjerenom odijevanju, naročito u unutrašnjosti zemlje. Danju ugodnije, uz blago zatopljenje. Opšta slika će biti ljepša u Hercegovini i Krajini.

U protekla 24 sata, na području Tuzlanskog kantona javni red i mir narušen jednom, evidentirano je pet krivičnih djela, dogodilo se 11 saobraćajnih nesreća.

Ljekari i medicinski tehničari u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Kalesija obavili su 107 pregleda.

Na UKC-u Tuzla rođeno je osam beba, pet djevojčica i tri dječaka.

Smeće se danas odvozi iz naselja: MZ Tojšići – Centar, Tojšići Gornji do Hidana i Žutog mosta kod  pijace, Rainci Donji od Ciglane – Hrastovi, Puzići, Herići, Požegići, Pedići do potoka, Olanovica, Carska Bašta, Katanovići i Paljevine.

Kvalitet zraka

Prema izvještaju Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK kvalitet zraka za dan 19.01.2020. godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima BKC, Lukavac, Živinice dok na lokalitetima Skver, Bukinje i Mobilna nije mogao biti ocijenjen.

Stanje na cestama

Magla i niska oblačnost smanjuju vidljivost ovoga jutra na putevima Ripač-Vrtoče, Lanište-Ključ i u dolinama rijeka Bosne, Drine, Spreče, Lašve i Vrbasa. Zbog niskih jutarnjih temperatura moguće je formiranje poledice na svim vlažnim lokalitetima, posebno na dionicama u višim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima. Na jake udare vjetra upozoravamo na dionicama na području Posušja, Livna i Kupresa.

Zbog sanacionih radova na magistralnom putu Jajce-Crna Rijeka od 07 do 16 sati dolazi do povremenih polusatnih obustava saobraćaja, uz 15-minutno propuštanje vozila. Iza 16 sati na ovoj dionici saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, tokom dana saobraća se dvosmjerno od 05 do 21 sat. U vremenu od 21 sat do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je u vremenu od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase koriste obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona preusmjeravaju se na alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Zbog aktuelnih radova sporije se saobraća i na magistralnim putevima: Srebrenik-Orašje (tunel Ormanica), Sarajevo-Trnovo (Krupac) i Lanište-Ključ.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Iz sigurnosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: