Servisne informacije za ponedjeljak 16.07.2018.

U Kalesiji i okolnim mjestima jutros je sunčano vrijeme. Temperatura u 8 sati iznosila je 17 stepeni celzijusa, relativna vlažnost zraka 100 procenata, atmosferski pritisak 989 hektopaskala. Danas se u Bosni i Hercegovini veći dio dana očekuje pretežno sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Tokom dana, postupno naoblačenje. Poslije podne, razvojem oblačnosti u Bosni nestabilno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. U sjevernim djelovima, padavine samo ponegdje. U Hercegovini bez padavina. U večernjim satima i u noći sa ponedjeljka na utorak intenzivnije padavine sa zapada. Vjetar slab do umjeren zapadnog smjera, a poslije podne na momente i pojačan. Jutarnja temperatura od 13 do 19, na jugu od 18 do 21, a najviša dnevna od 27 do 34 stepena.

Stabilno i sunčano vrijeme pozitivno će djelovati na raspoloženje većine ljudi. Pri tome bi osjetljive osobe trebale posvetiti pažnju zaštiti od vrućine i UV zračenja. Poslijepodnevni sati će biti manje ugodni u odnosu na prvi dio dana, stoga je preporučljivo umanjiti aktivnosti. Mogući su i problemi sa snom zbog visokih temperatura u noćnim satima.

Prema informacijama iz PS Kalesija, u protekla 24 sata  javni red i mir narušen je jedan put.

Ljekari i medicinski tehničari u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Kalesija obavili su 125 pregleda.

Stanje na cestama

Na putevima u našoj zemlji ovoga jutra saobraća se po mjestimično vlažnom kolovozu, a upozoravamo i na povećanu opasnost od odrona. Na pojedinim dionicama ima i jutarnje magle.

Zbog izvođenja neophodnih radova na vijaduktu Bojnik, na dionici autoputa A-1 Sarajevo sjever-Lepenica, vozila saobraćaju jednom trakom. Na istoj dionici A-1, zbog sanacije klizišta, saobraćaj je u tunelu Igman kao i na mjestu radova (Ban Brdo), preusmjeren iz vozne u preticajnu traku, dok je na lokalitetu Treševine usporeno saobraćanje. Na dionici A-1 Lepenica-Tarčin, zbog radova na potpornom zidu saobraća se preticajnom trakom, uz ograničenje brzine od 60 km/h.

Zbog izvođenja neophodnih radova na dionici magistralnog puta M-16.1 Klašnice-Prnjavor (u mjestu Hrvaćani), na ukrštanju magistralnog puta sa autoputem u zoni vijadukta Crkvište, obustavljen je saobraćaj i preusmjeren na privremenu obilaznicu u neposrednoj blizini.

Na magistralnom putu M-5 prolaz kroz Travnik izvode se radovi na redovnom održavanju zbog čega se od 08 do 18 sati saobraća jednom trakom, a moguće su i kraće obustave. U toku su i radovi na redovnom održavanju tunela Bistrik (Sarajevo), na magistralnom putu M-5, zbog čega se u vremenu od 08:30 do 15:30 sati kroz tunel saobraća naizmjenično, jednom trakom.

Zbog izvođenja neophodnih radova na magistralnom putu M-18 Olovo-Kladanj (Karaula), na mjestima izvođenja radova saobraća se usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

I na ostalim dionicama na kojima se izvode sanacioni radovi, saobraća se sporije uz poštivanje privremeno postavljene signalizacije.

Na graničnim prelazima zadržavanja za sada nisu duža od 30 minuta. Tokom dana od 09 do 13 sati zbog radova u Crnoj Gori, ne preporučuje se korištenje GP Deleuša.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: