Servisne informacije za ponedjeljak 13.05.2019. godine

Jutros je u Kalesiji oblačno vrijeme sa povremenom kišom. Temperatura u 8 sati iznosila je 14 stepeni celzijusa. Danas u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme sa kišom. U Bosni se prognozira većinom između 30 do 60 litara kiše po metru kvadratnom, lokalno i do 100 litara. U Hercegovini se prognozira 20 do 50 litara kiše po metru kvadratnom. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera. Na području Krajine i sjevera Bosne povremeno će biti i jakih udara vjetra. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 8 i 15°C. Na jugu i sjeveroistoku zemlje temperatura zraka može rasti i do 18°C. 

Prolazak ciklone iznad naše zemlje, uz padavine i niže temperature u odnosu na protekli dan, negativno će djelovati na raspoloženje većine populacije, a tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata će biti izraženije. Preporučljivo je reducirati kretanje i umanjiti aktivnosti. Učesnicima u saobraćaju sugerišemo oprezniju vožnju.

U protekla 24 sata, na području TK javni red i mir narušen je jednom, evidentirana su dva krivična djela, dogodilo se pet saobraćajnih nesreća.

Ljekari i medicinski tehničari u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Kalesija obavili su 116 pregleda.

U Klinici za ginekologiju i akušerstvo UKC-a Tuzla u protekla 24 sata rođeno je šest beba, četiri dječaka i dvije djevojčice.

Smeće se danas odvozi iz naselja: Rainci Gornji od raskršća za Šehiće do Begove pekare, Vukovije Donje od Jutela desna strana do Jukanovića, Bulatovci, Memići do rijeke Tavne, Brezik, Hemlijaši, Zukanovići i Markovići.

Stanje na cestama

Kiša jačeg inteziteta pada u zapadnim krajevima naše zemlje, ali su za sada svi magistralni i regionalni putni pravci prohodni. I u ostalim područjima saobraća se po mokrom i mjestimično klizavom kolovozu. Na regionalnom putu R-476 Čelinac-Dubrava Stara (u mjestu Grabovac), došlo je do izlijevanja vode, zbog čega se saobraća otežano, jednom trakom. Na dionicama u višim planinskim predjelima upozoravamo na smanjenu vidljivost, zbog magle. Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno i da vožnju prilagode trenutnom stanju na putevima. Skrećemo pažnju i na učestale odrone kamenja na kolovoz.

Na autoputu A-1 Sarajevo zapad-Lepenica, zbog sanacije klizišta na lokalitetu Ban Brdo, saobraćaj je u tunelu Igman i na mjestu radova preusmjeren iz vozne u preticajnu traku.

Zbog radova u tunelu Vranduk II, na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila, saobraća se jednom trakom-naizmjenično. Tokom dana, zbog pojačane frekvencije vozila na ovoj dionici, dolazi do formiranja dužih kolona u oba smjera.

U toku su sanacioni radovi na dionicama M-18 Olovo-Kladanj i M-1.8 Srebrenik-Orašje (u tunelu Ormanica), pa se na mjestima izvođenja radova saobraća usporeno-naizmjeničnim propuštanjem vozila.

I na ostalim dionicama gdje se izvode sanacioni radovi obavezno je poštivanje postavljene signalizacije. Izdvajamo putne pravce: Semizovac-Vogošća, Mostar-Čitluk, Busovača-Kiseljak, Tarčin-Konjic, Cazin-Srbljani-Bosanska Krupa, Ustiprača-Goražde, Teslić-Karuše, kao i radove u Ključu, Jajcu i Tasovčićima (Čapljina).

Na graničnim prelazima zadržavanja su kratkotrajna. Iz sigurnosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.