Servisne informacije za ponedjeljak 10.12.2018.

U Kalesiji i okolnim mjestima jutros je oblačno vrijeme sa slabom kišom. Temperatura u 8 sati iznosila je 2 stepena celzijusa. Danas se u Bosni u jutarnjim satima i tokom prijepodneva očekuje pretežno oblačno vrijeme sa slabom kišom ili rosuljom. Na planinama i u višim područjima centralne i istočne Bosne sa slabim snijegom. U ostaku dana uglavnom bez padavina i postepeno smanjenje oblačnosti. U Hercegovni pretežno sunčano. Vjetar u Bosni slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni, a u Hercegovini umjerena do pojačana bura. Najviša dnevna temperatura od 3 do 9, na jugu od 9 do 14 stepeni.

Hladno vrijeme u cijeloj zemlji, uz padavine, uzrokovaće probleme većini populacije. Neophodno je posvetiti pažnju prikladnom odijevanju i zaštiti od niskih temperatura, te po mogućnosti reducirati boravak na otvorenom, naročito hronični bolesnici, starije osobe i djeca. Na jugu će opšta slika biti nešto ljepša, usljed manje padavina, pri tome će sjeverno strujanje i ovdje praviti probleme osjetljivim osobama.

Iz MUP-a TK nam je saopćeno da je u protekla 24 sata javni red i mir narušen dva puta, evidentirano je šest krivičnih djela, dogodile su se četiri saobraćajne nesreće. Teške tjelesne povrede zadobilo je jedno lice, dok su lakše tjelesne povrede zadobila dva lica.

Ljekari i medicinski tehničari u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Kalesija obavili su 93 pregleda.

Smeće se odvozi iz naselja: od Begove pekare, Gutići, Dolina, Rainci od raskršća za Šehiće do Begove pekare, Rainci Donji od stadiona Pedići i Zates, Tubići, Novo Naselje, Magistralni put do Prnjavora, Huremi i Ulica Senada Požegića.

Stanje na cestama

Zbog snijega koji je sinoć padao, otežano je saobraćanje na dionicama u višim planinskim predjelima. Ugaženog snijega ili leda ima na dionicama: Ključ-Bosanski Petrovac (Lanište), Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje (Makljen), Sarajevo-Tuzla (Nišići i Karaula), Kupres-Livno-Kamensko, Sarajevo-Rogatica (Romanija), kao i na putevima na području Tomislavgrada i Bosanskog Grahova. I u nižim područjima kolovoz je mokar i mjestimično klizav. Dodatno, na prevoju Borova glava (Šuica-Livno) skrećemo pažnju na učestale izlaske divljih konja na kolovoz. Vozače savjetujemo da voze maksimalno oprezno, da drže odstojanje između vozila i da na put ne kreću bez zimske opreme.

U toku je sanacija tunela Vranduk II i dva mosta zbog čega je izmjenjen režim saobraćanja na dionici M-17 Zenica-Nemila. Vozila iz smjera Zenice koriste magistralni put M-17, dok se u suprotnom smjeru saobraća regionalnim putem R-445 Nemila-Zenica.

Sanacija mosta izvodi se na magistralnom putu M-16.4 Novi Travnik-Bugojno, zbog čega je saobraćaj teretnih vozila obustavljen i preusmjeren na alternativni pravac preko Donjeg Vakufa i Travnika, dok putnička vozila saobraćaju obilaznicom u neposrednoj blizini.

Izdvajamo i ostale dionice gdje je zbog sanacionih radova izmjenjen režim saobraćanja: dionica autoputa A-1 Sarajevo zapad-Lepenica, dionica autoputa Bosanska Gradiška-Banja Luka, kao i magistralne puteve: M-17 Mostar-Čapljina, M-6 Domanovići-Stolac, M-5 Mrkonjić Grad-Ključ, M-4 Teslić-Karuše, M-5 Donji Vakuf-Travnik, M-16 Banja Luka-Jajce i M-18 Olovo-Kladanj.

Na graničnim prelazima zadržavanja su kratkotrajna. Podsjećamo da je zbog radova u Hrvatskoj i dalje obustavljen saobraćaj na graničnom prelazu Bosanski Novi-Dvor.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: