Servisne informacije za ponedjeljak 10.09.2018.

U Kalesiji i okolnim mjestima jutros je vedro i sunčano. Temperatura u 8 sati iznosila je 11 stepeni celzijusa. Danas se u našoj zemlji očekuje sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. U jutarnjim satima po kotlinama Bosne sa maglom i niskim oblacima. Vjetar u Bosni slab sjeverni i sjeveroistočni, a u Hercegovini slaba do umjerena bura. Dnevne temperature od 23 do 29, na jugu od 28 do 33 °C.

Biometeorološke prilike postepeno će se popravljati, a tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata neće biti suviše izražene. Nakon mjestimično tmurnog jutra, izraženije u dijelu Bosne, tokom dana će u cijeloj zemlji biti ugodnije uz više sunca i umjerene temperature zraka.

U MUP-u TK smo saznali da je javni red i mir narušen 3 puta, evidentirano je izvršenje 7 krivičnih djela. Dogodilo se 11 saobraćajnih nesreća.

Ljekari i medicinski tehničari u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Kalesija obavili su 127 pregleda.

U tuzlanskom porodilištu rođeno je 7 beba, 2 djevojčice i 5 dječaka.

Smeće se danas (10.09.2018.) odvozi iz naselja: Bulatovci, Memići do rijeke Tavne, Brezik, Hemlijaši, Zukanovići, Markovići, Prnjavor, Kurtići i Dubnica Donja, Vukovije Donje od Jutela desna strana do Jukanovića, Gornje Hrasno, Donje Hrasno, Brdo i Babina Luka.

Kvalitet zraka:

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, kvalitet zraka za dan 09.09.2018. godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalititetima Skver, BKC, Bukinje i Lukavac dok se na lokalitetima Živinice i Mobilna Kalesija nije mogao ocijeniti.

Požari

Prema izvještajima operativnih centara civilne zaštite sa područja TK, vatrogasne jedinice su u protekla 24 sata imale četiri intervencije na gašenju požara i to na području općine Gradačac gdje je u ulici Branilaca grada gorio dimnjak, zatim na području općine Lukavac gdje je gorjelo nisko rastinje na manjoj površini i na području općine Kalesija gdje je došlo do požara na dimnjaku u naselju Vukovije Donje i požar u kurgu fabrike „Izazov“ gdje je gorio silos za piljevinu. Svi požari su lokalizirani i ugašeni.

Stanje na cestama

U jutarnjim satima skrećemo pažnju na smanjenu vidljivost zbog magle u kotlinama i uz riječne tokove, posebno u centralnim i istočnim krajevima. Na dionicama koje prolaze kroz usjeke, kao i preko planinskih prevoja upozoravamo na moguće sitnije odrone zemlje ili kamenja.

Zbog radova na rekonstrukciji mosta preko rijeke Vrbas, na magistralnom putu M-16.4 Novi Travnik-Bugojno, saobraćaj teretnih vozila preusmjeren je na pravac Bugojno-Donji Vakuf-Travnik, dok putnička vozila saobraćaju obilaznicom u neposrednoj blizini.

Deminiranje terena i povremene polusatne obustave saobraćaja tokom dana očekuju se na dionici magistralnog puta Bosanski Petrovac-Drvar (na planinskom prevoju Oštrelj, od 08 do 16h).

Radovi na rekonstrukciji mosta preko rijeke Usore izvode se na regionalnom putu R-474 Jelah-Piljužići, zbog čega je na ovoj dionici na snazi obustava saobraćaja. Alternativni pravac je Jelah Polje-Sivša-Tešanjka-Jelah, dok vozila do 7,5 t. mogu koristiti i pravac Jelah Polje-Kalošević-Jelah.

Sanacioni radovi izvode se i na autoputu A-1 na dionicama Sarajevo zapad-Lepenica i Visoko-Kakanj, kao i na magistralnim putevima M-18 Semizovac- Olovo-Kladanj i M-16 Banja Luka-Crna Rijeka-Jajce.

Na ovim dionicama saobraća se sporije uz obavezno poštivanje privremeno postavljene signalizacije.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Podsjećamo da je zbog radova u Hrvatskoj, obustavljen saobraćaj na GP Bosanski Novi-Dvor.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: