Servisne informacije za ponedjeljak 10.02.2020. godine

U Kalesiji i okolnim mjestima jutros je oblačno vrijeme. Temperatura u 8 sati iznosila je 9 stepeni celzijusa. Danas se u našoj zemlji očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Tokom dana povremene i slabe kiše može biti ponegdje u Hercegovini i na zapadu. U večernjim satima kiša je moguća na sjeveru i sjeveroistoku Bosne. Vjetar umjeren, u većem dijelu Bosne povremeno sa jakim udarima, južni i jugozapadni. Najviša dnevna temperatura od 6 do 12, u sjevernim područjima Bosne do 17 stepeni.

Tmurno vrijeme, praćeno slabijim padavinama, uz povremeno izraženije strujanje toplijeg zraka, kod osjetljivih osoba će uzrokovati nešto jače tegobe vezane uz njihove bolesti. Od meteoropatskih reakcija moguće su glavobolja, nervoza, dekoncentracija, nesanica. Preporučljivo je umanjiti aktivnosti, kao i slojevito se odjenuti.

U protekla 24 sata, na području Tuzlanskog kantona javni red i mir narušen je tri puta, evidentirano je pet krivičnih djela, dogodilo se sedam saobraćajnih nesreća.

Ljekari i medicinski tehničari u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Kalesija obavili su 127 pregleda.

Na UKC-u Tuzla rođeno je šest djevojčica.

Smeće se danas odvozi iz naselja: Zates – od magistrale, Javrići, Novo naselje aerodrom, Magistrala Tojšići, Mujdani, Ibralići, Hidani, Babajići, od benziske pumpe IBM do raskršća prema Šehićima, Kalesija Gornja, Jusupovići i Pahunjak.

Kvalitet zraka

Kvalitet zraka za dan 09.02.2020 godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Bukinje, Lukavac, dok je za isti dan odgovarao kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Živinice, Mobilna: Doboj Istok.

Požari

Prema izvještajima operativnih centara civilne zaštite sa područja Tuzlanskog kantona, u protekla 24 sata vatrogasne jedinice pored nekoliko tehničkih imale su i intervencije na gašenju požara i to:

Grad Srebrenik – Vatrogasna jedinica Srebrenik imala je jednu intervenciju u naselju Bjelave-Srebrenik gdje je gorilo nisko rastinje. Požar ugašen.

Općina Gračanica – Vatrogasna jedinica Gračanica je imala dvije intervencije, MZ. Soko nisko rastinje, MZ Doborovci nisko rastinje. Požari ugašeni.

Stanje na cestama

Kolovoz je jutros mjestimično vlažan, a zbog niskih jutarnjih temperatura skrećemo pažnju na moguću poledicu. Izdvajamo dionice u planinskim predjelima, kao i mostove, vijadukte i prilaze tunelima. Upozoravamo i na povremeno jake udare vjetra, posebno u južnim i jugozapadnim krajevima. Vozačima skrećemo pažnju na učestale odrone zemlje ili kamenja na kolovoz. Na svim putnim pravcima savjetujemo opreznu vožnju i podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Na magistralnom putu Jajce-Crna Rijeka zbog sanacionih radova od 08 do 16 sati dolazi do povremenih polusatnih obustava (uz 15-minutno propuštanje vozila). Iza 16 sati na ovoj dionici saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Zbog izvođenja neophodnih radova kod mjesta Potoci na magistralnom putu Jablanica-Mostar od 08 do 16 sati saobraća se naizmjenično, jednom trakom, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, tokom dana saobraća se dvosmjerno od 05 do 21 sat. U vremenu od 21 sat do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je u vremenu od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase koriste obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona preusmjeravaju se na alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Iz sigurnosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: