Servisne informacije za ponedjeljak 09.12.2019. godine

U Kalesiji i okolnim mjestima jutros je umjereno oblačno. Temperatura u 8 sati iznosila je 3 stepena celzijusa. Danas u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. Poslije podne slaba kiša prvo u Hercegovini, a u večernjim satima i tokom noći na utorak padavine će se proširiti na cijelu zemlju. Vjetar slab južnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka između 8 i 15°C.

Tmurno vrijeme nepovoljno će djelovati na osjetljive osobe. Hronični bolesnici trebaju biti oprezniji i ne izlagati se pretjeranim aktivnostima. Sa noćnim satima, opšta slika dodatno će se pogoršati usljed približavanja promjene. Moguće su meteoropatske reakcije u vidu reumatskih bolova, malaksalosti, nervoze, kao i problemi sa snom.

U protekla 24 sata ma području Tuzlanskog kantona javni red i mir narušen dva puta, evidentirano je devet krivičnih djela, dogodile su se tri saobraćajne nesreće.

U protekla 24 sata na području općine Kalesija evidentirano je jedno krivično djelo.

Ljekari i medicinski tehničari u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Kalesija obavili su 81 pregled.

Na UKC-u Tuzla rođeno je pet beba, dva dječaka i tri djevojčice.

Smeće se danas odvozi iz naselja: Hrasno Gornje, Hrasno Donje, Brdo,  Babina Luka, Kavgara, Vukovije Donje – od Piste lijeva strana, stadion, Farma, Dukići, Sokolovići, Jukanovići, Olanovca, Carska Bašta, Katanovići i Paljevine.

Stanje na cestama

Magla i niska oblačnost ovoga jutra smanjuju vidljivost, izdvajamo šire područje: Livna, Kupresa, Šujice, Konjica, Doboja, Žepča, Maglaja, dijelove Kantona Sarajevo, kao i puteve u dolinama rijeka: Save, Lašve i Bosne. Mokar ili vlažan kolovoz, kao i povećana opasnost od odrona, karakterišu saobraćajnu situaciju u većem dijelu BiH. Savjetujemo oprezniju vožnju, prilagođenu trenutnim uvjetima i stanju na putevima, te apelujemo na vozače da na put ne kreću bez zimske opreme.

Polusatne obustave saobraćaja uz 15 minutno propuštanje vozila, aktuelne su u vremenu od 07 do 16 sati, na magistralnom putu Jajce-Crna Rijeka kod mjesta Zdaljevac, gdje se izvode sanacioni radovi. Poslije 16 sati na ovoj lokaciji saobraća se jednom trakom, naizmjenično.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, tokom dana saobraća se dvosmjerno od 05 do 21 sat. U vremenu od 21 sat do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je u vremenu od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase koriste obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona preusmjeravaju se na alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Sporije zbog radova saobraća se i na magistralnim putevima: Ključ-Bosanski Petrovac (Lanište), Sarajevo-Trnovo (u mjestu Krupac), Srebrenik-Orašje (u tunelu Ormanica) i Doljani-Metković (između graničnih prelaza).

Na graničnim prelazima ovoga jutra nema dužih zadržavanja. Iz sigurnosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: