Servisne informacije za ponedjeljak 07.05.2018.

Jutros je u Kalesiji oblačno sa kraćim sunčanim intervalima. Temperatura u 8 sati iznosila je 14 stepeni, relativna vlažnost zraka 100 procenata, atmosferski pritisak 988 hektopaskala. Danas se u našoj zemlji očekuje umjereno, ponegdje pretežno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima i tokom prijepodneva u centralnim, istočnim i sjeverozapadnim područjima Bosne je moguć povremen pljusak kiše. Poslije podne i u večernjim satima pljuskovi se očekuju ponegdje u Hercegovini, centralnim, istočnim i sjeverozapadnim dijelovima Bosne. Vjetar u Bosni slab do umjeren, veći dio dana sjeverni i sjeveroistočni, a u Hercegovini umjerena bura. Najviša dnevna temperatura od 16 do 22, na jugu od 24 do 28 °C.

Uz povremeno tmurno vrijeme, mada bez izrazitih temperaturnih oscilacija, kod osjetljivih osoba moguće su nešto jače tegobe, ponajviše u vidu glavobolje, nervoze i dekoncentracije. Pri tome će se opšta slika postepeno poboljšavati, a negativni uticaj vremenskih prilika će, u cijeloj zemlji, oslabiti sa dolaskom noći.

Ljekari i medicinski tehničari u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Kalesija obavili su 116 pregleda.

Smeće se danas (07.05.2018.) odvozi iz naselja: Gornje Hrasno, Donje Hrasno, Babina Luka, Gornji Rainci od Begove pekare desna strana do stadiona Gornji Rainci (Ciglana), Donji Rainci od stadiona u Gornjim Raincima (Ciglana) do stadiona Donji Rainci u Pedićima.

Kvalitet zraka

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, kvalitet zraka za dan 06.05.2018. godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac, Živinice i Mobilna: Teočak.

Požari

Prema izvještajima operativnih centara civilne zaštite sa područja Tuzlanskog kantona, u protekla 24 sata vatrogasne jedinice, osim nekoliko tehničkih, nisu i­­­­male intervencija na gašenju požara.

Poplave

Općina Doboj Istok Na području općine Doboj Istok rijeka Spreča se izlila i poplavila je oko 100 ha poljoprivrednog zemljišta.

Općina Gračanica Rijeka Spreča se izlila i poplavila je oko 50 ha poljoprivrednog zemljišta.

Općina Srebrenik Nivo rijeke Tinje na mjernoj letvi ispod Koprića mosta iznosi 129,9 cm.

 

Stanje na cestama

Jednom saobraćajnom trakom vozi se na magistralnom putu M-1.8 most preko rijeke Save u Orašju, kao i na dionici M-14 Srbljani-Bosanska Otoka, zbog izvođenja sanacionih radova.

Na autoputu A-1 dionici Sarajevo sjever-Lepenica zbog sanacije klizišta, saobraćaj je u tunelu Igman preusmjeren iz vozne u preticajnu traku, dok je na lokalitetu Treševine usporeno saobraćanje.

Jednom saobraćajnom trakom vozi se na magistralnom putu M-18 Sarajevo-Foča (na lokalitetu Sijeračke Stijene), zbog većeg odrona kamenja na kolovoz.

Aktivna su klizišta i na magistralnom putu M-16 Banja Luka-Crna Rijeka, kao i na regionalnim putevima R-414 Banja Luka-Turbe i R-458 Lopare-Čelić. Na ovim lokalitetima saobraća se jednom trakom naizmjenično.

Na graničnim prelazima zadržavanja za sada nisu duža od 30 minuta.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: