Servisne informacije za ponedjeljak 05.03.2018.

U Kalesiji i okolnim mjestima jutro je pretežno oblačno. Temperatura u 8 sati iznosila je 2 stepena celzijusa, relativna vlažnost zraka 93 procenta, atmosferski pritisak 975 hektopaskala. Danas u Bosni i Hercegovini oblačno sa kišom. Slabije padavine prije podne, a više padavina od poslijepodnevnih sati prema kraju dana. Jača kiša se očekuje u Hercegovini i jugozapadu Bosne. Vjetar slab istočnog i sjeveroistočnog smjera. Od poslijepodnevnih sati vjetar mijenja smjer na jugo. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 5 i 10°C, na jugu zemlje od 11 do 15°C. U Krajini i sjevernim područjima Bosne dnevna temperatura zraka između 0 i 4°C.

Uz nestabilne vremenske prilike većina populacije će biti lošijeg raspoloženja, a tegobe kod osjetljivih osoba će se pojačati. Preporučljivo je ne pretjerivati sa aktivnostima. Moguće su meteoropatske reakcije u vidu glavobolje, nervoze, dekoncentracije, u noći problemi sa snom.

Prema informacijama iz PS Kalesija, u protekla 24 sata na području općine Kalesija počinjeno je jedno krivično djelo.

Ljekari i medicinski tehničari u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Kalesija obavili su 150 pregleda.

Stanje na cestama

Ugaženog snijega na kolovozu ima u višim predjelima zapadne i sjeverozapadne Bosne. Na ostalim dionicama saobraća se po pretežno mokrom kolovozu. Niske temperature pogoduju formiranju poledice, pa savjetujemo pojačan oprez. Posebnu pažnju skrećemo na puteve u višim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima. Magla i niska oblačnost smanjuju vidljivost na širem području: Bihaća, Bosanskog Petrovca,  Bugojna i Goražda

Na snazi su zimski uvjeti za vožnju, pa u skladu s tim dolazi do zabrane saobraćaja priključnim vozilima na planinskim prevojima gdje je kolovoz zasniježen, do stvaranja uvjeta za sigurno saobraćanje. Također u slučaju potrebe, autobusi i teretna vozila moraju imati lance na pogonskim točkovima na planinskim prevojima.

Zbog nepovoljnih vremenskih uslova na snazi je zabrana saobraćaja za vozila preko 3,5 t na regionalnom putu R-419 Mihalji-Blidinje.

Vozačima savjetujemo da vožnju prilagode trenutnim uslovima i stanju na putevima, te da na put ne kreću bez zimske opreme.

Na autoputu A-1 dionici Sarajevo zapad-Lepenica zbog aktivnog klizišta na lokalitetu Ban Brdo, saobraćaj je u tunelu Igman, kao i na mjestu radova, preusmjeren iz vozne u preticajnu traku.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: