Servisne informacije za ponedjeljak 05.02.2018.

U Kalesiji je jutros tmurno i maglovito. Temperatura u 8 sati iznosila je – 1 stepen celzijusa, relativna vlažnost zraka 100 procenata, atmosferski pritisak 994 hektopaskala. Danas će u većem dijelu Bosne preovladavati pretežno oblačno vrijeme. Izgledna je dugotrajna niska naoblaka. Lokalno po kotlinama u Bosni će biti i magle. U Hercegovini, zapadu i jugozapadu Bosne sunčano prije podne, zatim se očekuje povećanje oblačnosti od sredine dana. Vjetar slab istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 0 i 5°C, na jugu zemlje od 6 do 10°C.

Uz nešto stabilnije vremenske prilike opšta slika će se djelimično popraviti. U većem dijelu dana preovladavaće sjeverno strujanje koje će pojačavati osjet hladnoće, stoga je preporučljivo umanjiti aktivnosti. U Hercegovini će biti nešto ugodnije, sa povremenim sunčanim periodima.

Prema informacijama iz PS Kalesija, u protekla 24 sata dogodilo se jedno krivično djelo.

Ljekari i medicinski tehničari u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Kalesija obavili su 107 pregleda.

Smeće se danas (05.02.2018.) odvozi iz naselja MZ Tojšići – Centar, Novo Naselje, Bara, Gornji Tojšići do Hidana, Gornja Kalesija – Kadrići, Jusupovići, Pahunjak, Rainci Gornji, Pilavdžići, Gutići i Međaš Dolina.

Stanje na cestama

U nižim predjelima naše zemlje kolovoz je pretežno mokar, dok u višim predjelima mjestimično ima zaostalog snijega ili leda. Izdvajamo putne pravce : Bosanski Petrovac-Drvar, Srbljani-Cazin-Velika Kladuša, Mrkonjić Grad-Livno i Livno-Drvar. Magla i niska oblačnost smanjuju vidljivost, a izdvajamo šire područje Orašja, Doboja, Maglaja, kao i puteve u dolinama rijeka: Neretve, Save, Lašve i Bosne. Vozače upozoravamo i na učestale odrone kamenja i zemlje na kolovoz, a posebno izdvajamo dionice: Konjic-Mostar-Doljani, Jablanica-Prozor, Jajce-Banja Luka, Sarajevo-Foča i Bugojno-Novi Travnik. Apelujemo na maksimalno opreznu vožnju, prilagođenu uslovima na putu i podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Na autoputu A-1 preticajnom trakom saobraća se na dionici Sarajevo zapad-Lepenica zbog aktivnog klizišta na lokalitetu Ban Brdo. Molimo vozače da na ovoj dionici autoputa voze opreznije i smanjenom brzinom.

Zbog aktiviranih klizišta izmjenjen je režim saobraćaja i na magistralnom putu M-16 Banja Luka-Crna Rijeka (na lokalitetu Gornji Šeher), kao i na regionalnim putevima R-441 Banja Luka-Turbe (Ljubačevo) i R-454a Bratunac-Drinjača.

Jednom trakom saobraća se na magistralnom putu M-14.2 Resanovci-Drvar, a razlog je urušavanje potpornog zida.

Na graničnim prelazima ovoga jutra nema dužih zadržavanja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: